Næringsliv

- Vi må av og til tåle å ha det vondt

Ragnhild Ørjasæter mistet ektemannen. Nå hjelper hun andre å takle livets tunge stunder.

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
12. mars 2014 - 10.15

- Jeg hjelper folk med å finne tilbake til gleden i livet sitt og å finne nye måter å håndtere det de sliter med på. Det kan være sorg eller tap, eller andre ting som de har satt seg fast i, forklarer Ragnhild Ørjasæter til HegnarKvinner.

Hun ønsker å gå foran og vise at livet ikke trenger være stusselig, selv om det ikke bare er fryd og lykke hele tiden.

- For det er det ikke. Vi mister dem vi er glad i en eller annen gang, som jeg selv gjorde da mannen min døde, eller vi mister andre ting. Sorg er så mangt, men fokuset mitt er hele tiden gleden og hvordan fylle på med mer glede.

Ørjasæter ønsker et mer åpent samfunn, der det er takhøyde for alt - både det som gjør vondt og det som er bra.

- Vi kan ikke bare leve i den ene enden av lykkeskalaen, fremhever hun.

Å takle sorgen

Som coach fokuserer Ørjasæter på de ressursene mennesket har, og jobber mest med nåtid og fremtid.

- Jeg ser på hele mennesket som ressurssterkt og helt, og sammen fokuserer vi på muligheter og løsninger, samtidig som vi også går inn i problemene og historien bak der det er nødvendig.

- Du har en sterk historie bak deg. Hvordan taklet du egentlig sorgen selv?

- Ja, hvordan takler man sorg? Det er veldig individuelt og i perioder går det greit, og andre perioder går det ikke så greit.

Ørjasæter har hatt sin porsjon av begge deler.

- Men en helt vesentlig ting for meg, var at jeg bare et par dager etter at mannen min døde, bestemte meg for at jeg skulle ha det bra. Og det har fulgt meg siden, ikke bare i sorgbearbeidelsen, men i alt jeg gjør. Jeg skal ha det godt, og da måtte jeg prioritere inn i livet mitt det som gjør meg godt. Og ta bort det andre.

- Det er gleden som er det viktigste, å finne glede og mestring og å ha det godt. Men samtidig må vi av og til tåle å ha det vondt.

- Vi mennesker er skapt til å tåle sorg, på lik linje med kjærlighet. Vi er så redde for sorg og det å ha det vondt. Mange tenker og tror at de ikke vil takle å miste noen de er glad i. Jeg vil vise dem at det gjør de! Alle takler det, på hver sin måte, sier Ørjasæter.

Hun ønsker å avdramatiserer det, vise at det er normalt og noe som alle vil oppleve en eller annen gang.

- Som jeg pleier å si "det er bare følelser - de er vonde og ubehagelige, men de er ikke farlige"

Mye glede i sorg

Ørjasæter jobber mye mer med gleden enn med sorgen.

- Men det er jo sånn at vi gjerne må kjenne på sorgen for å komme videre til gleden. Og det er jo mye glede i sorg - glede over å ha elsket noen, glede over gode minner og glede over det man har i livet sitt.

- Dessuten jobber jeg med mennesker som vil håndtere sorgen sin og komme seg videre, som har et ønske om endring og noen mål i sikte.

Hun bruker masse humor.

- Vi ler og tuller og tøyser. Det å jobbe med sorg betyr ikke at ALT er trist og leit og vondt, selv om noe er det. Og det er utrolig meningsfullt å komme så nær mennesker, på området som vi vanligvis ikke deler med så mange. Jeg føler meg utrolig priviligert som får den tilliten, sier gründeren.

Hva er din drivkraft?

- Mennesker er min drivkraft. Hele mennesket med sin historie og sine seire. Kommunikasjon mellom mennesker på alle plan, om de store spørsmålene i livet, de vonde opplevelsene og alt i mellom. Ispedd masse glede og humor.

Veilederen ønsker å motivere og inspirere andre til å se nye perspektiver og løsninger.

- Så da setter jeg ting på hodet, viser dem noen "nye briller" og når de ser sin verden på en annen måte og finner nye løsninger, da har jeg lykkes.

- Hvordan er du i møtet med sørgende? Er det lett at folk tenker på deg som en slags venninne?

- Jeg møter alle mennesker med nysgjerrighet og respekt, uansett hvilken situasjon de er i. Og jeg lytter. Å virkelig lytte til noen tror jeg er noe av den fineste gaven du kan gi til andre.

- Og humoren. Den er alltid med i møte med folk. Det er ikke mye som du ikke kan tulle med. Dessuten er jeg trygg og uredd, og tør å spørre spørsmål som andre kanskje ikke tør.

- Om noen ser på meg som en venn, så tar jeg det som en tillitserklæring og at vi har lykkes i å skape en god relasjon. Samtidig er jeg veldig bevisst vårt profesjonelle samarbeid.

Alltid en mulighet

- Kan du beskrive en typisk arbeidsdag?

- En dag blir bare et bittelite utsnitt av et hele, og mine dager er veldig forskjellige. Noen dager er det mest kunder, andre dager mer skriving, og noen dager er jeg på møter eller treffer folk i nettverket mitt.

- Som andre bedrifter har jeg planer - årsplan, månedsplan og ukesplan. Så i perioder er det fokus på et prosjekt, i andre perioder er det et annet. Ingen dager trenger å være like, jeg fyller dem med det jeg vil og trenger for å få til det jeg vil, sier Ørjasæter.

- Hva betyr det å få være med å gjøre livet lettere for dine kunder?

- Det er veldig meningsfullt å hjelpe kundene å finne nye løsninger og nye måter å mestre livet sitt på, løsninger de ikke har funnet selv. Og de blir mer bevisst seg selv og sine egne muligheter og valg.

- For vi har alltid et valg og vi har alltid mulighet til å finne en annen måte å se på ting på, legger hun til.

Grundig planlegging

Hvordan har det vært å slå seg opp som gründer i Norge?

- Det er mye jobb å nå ut med mitt budskap i vrimmelen av tilbydere, så her er det om å gjøre å spisse budskapet.

- Det er en utholdenhetsprøve, så det handler mye om å ha noe som er viktig nok å jobbe mot og aldri gi opp, påpeker Ørjasæter.

- Hvordan finansierer du oppstarten?

- Jeg planla over tid og sparte penger før jeg sluttet i min faste jobb sommeren 2013, og kalkulerte med noen måneder uten inntekt. Å starte opp en coaching-praksis krever ikke veldig store investeringer.

Ørjasæter markedsfører seg hovedsakelig på sosiale medier, mest på Facebook, i tillegg til andre steder. Hun holder også foredrag.

- Og fornøyde kunder selvsagt - det er det viktigste av alt!, avslutter gründeren til HegnarKvinner.

Ørjasæters råd til deg som ønsker å bli gründer:

- Søk råd og kunnskap hos andre som har gjort det før deg, ta gjerne kurs for gründere.

- Vær klar over at ting tar tid, det tar ofte lenger tid enn man tror.

- Få deg partnere, personer å samarbeide med eller bare personer du liker som du kan utveksle erfaringer og ideer med. Det er ensomt å drive for seg selv helt alene, og det er lett å miste motivasjonen når ting står stille. Så en heiagjeng er essensielt.

CV

Ørjasæter er utdannet kommunalkandidat fra Norges Kommunal- og sosialhøgskole. Utdannelsen finnes ikke lenger, men ville i dag vært en bachelor i offentlig styring på Høyskolen I Oslo.

Etter endt utdanning har hun jobbet i ulike kommuner på Romerike; i Rælingen, Nannestad og Skedsmo - i hovedsak med økonomi og HR, både som leder og rådgiver for ledere.

Fra 2007 har hun tatt coaching på BI, og fra 2011 til 2013 tok hun coaching-utdannelse hos CTI (Coaches Training Institute).

I dag er hun internasjonalt sertifisert Co-Active coach.