Næringsliv

Norge svært godt rustet for lav oljepris

Norge er trolig det landet blant verdens store oljeprodusenter som er i best posisjon til å takle oljeprisens dramatiske fall, viser en fersk analyse.

Finansminister Siv Jensen. Foto: Scanpix

Finansminister Siv Jensen. Foto: Scanpix

Artikkel av: NTB
23. desember 2014 - 05.41

Det gigantiske norske oljefondet og Norges relativt lave oljeavhengighet for å balansere budsjettet trekkes fram som de to sentrale årsakene.

– Norge ser ut til å inneha en av de beste posisjonene av alle produsentene, fremgår det av Financial Times i analysen.

Den er gjort på bakgrunn av data fra kredittvurderingsbyrået Fitch og Citi Research.

Oljeprisen har falt fra sommerens topp på 115 dollar fatet til dagens nivå på omkring 60 dollar. Det får store følger, både for Norge og andre oljeproduserende land og for land som importerer olje.

40 dollar fatetNorges oljeformue er de siste 15 årene dyttet inn i Statens pensjonsfond – utland, eller oljefondet. Det har i dag en antatt verdi på 6.300 milliarder kroner. Formuen er en fremtidig pensjonsforsikring, men kan også brukes til å stimulere økonomien i trange tider. Det gir norske myndigheter stort handlingsrom.

Samtidig viser flere analyser at Norge ikke trenger en oljepris på mer enn 40 dollar fatet – langt under selv dagens relativt lave nivå – for å balansere budsjettet. Også Fitch har landet på dette tallet.

– Det er det laveste nivået for alle oljeprodusentene ratingbyrået har sett på, skriver FT.

Andre land er langt verre stilt: Iran trenger en oljepris på 135 dollar fatet, Russland 105 og Venezuela 114,50, ifølge Fitch.

Kan få følgerLikevel er sentralbanksjef Øystein Olsen bekymret for at en oljepris på «70– 80 dollar per fat vil ha forholdsvis store konsekvenser» for norsk økonomi, ifølge Norges Banks siste pengepolitiske rapport.

Det skyldes at lav oljepris kan få stor innvirkning på norske oljeinvesteringer, som alt i 2015 er i sterk nedgang.

– Varig lavere oljepris vil i større grad kunne påvirke lønnsomheten av nye mulige utbyggingsprosjekter på norsk sokkel og dermed gi større effekter på oljeinvesteringene, sier Olsen.

Financial Times peker på at spesielt oljeprosjekter i Arktis nå kan bli skrinlagt.

Oljeinvesteringer har i mange år har vært en viktig vekstdriver i norsk økonomi, men nå peker flere piler nedover.

DNB Markets konkluderte i november med at 7.000 stillinger har forsvunnet i oljebransjen de siste to årene. Hittil i år er bare én utbyggingsplan levert til Olje- og energidepartementet. Det skjedde sist uke.

Taper inntekterHelt konkret fører også den sterkt fallende oljeprisen til at Norge taper inntekter. Dette vil imidlertid ikke merkes på annet enn at oljefondet vokser litt saktere.

– Fallet i oljepris til dagens nivå reduserer Norges inntekter med over 70 milliarder kroner neste år, sa finansminister Siv Jensen (Frp) i finansdebatten 1. desember.

Siden har oljeprisen falt videre. DNB Markets anslår at dagens oljepris vil gi 84 milliarder mindre i inntekter for Norge neste år.

Pilene peker svakt nedover for norsk økonomi neste år, men de fleste analytikere tror på en myk landing med økonomisk vekst, fortsatt lønnsvekst og lav arbeidsledighet. Imidlertid valgte Norges Bank i desember overraskende å kutte styringsrenten til 1,25 prosent, til tross for at boligmarkedet fortsatt er brennhett. (©NTB)

Kan leve med 0 kronerMandag uttalte sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Finansavisen at han er trøtt av alle som spår krise i norske statsfinanser på grunn av lavere oljepris, og gir Siv Jensen toppkarakter for krisehåndteringen, skriver Finansavisen i dag.

 - Hver eneste uke holder jeg flere foredrag, og hver eneste gang spør jeg om det er noen som vet hva som er break even-prisen på statsbudsjettet og oljeprisen, det vil si om de vet ved hvilken oljepris går det norske statsbudsjettet i minus. Den eneste som svarer rett er han ene som var med på forrige foredrag og noen få til, sa han til avisen.