Næringsliv

Rentesjokket i Russland: - Vi kan godt si at Putin har møtt sin overmakt

- Kreftene er voldsomme, sier sjeføkonom til Hegnar.no.

Vladimir Putin. AP Photo

Vladimir Putin. AP Photo

Artikkel av: Odd Steinar Parr
16. desember 2014 - 15.33

For en måned siden snakket Hegnar.no med Nordea-konsernets sjeføkonom Helge Pedersen om den vanskelige situasjonen russisk økonomi er inne i.

Vi har selvsagt Ukraina-krisen, og ikke minst har oljeprisen og rubelen falt kraftig. Som en konsekvens overrasket den russiske sentralbanken i natt med en renteøkning på saftige 6,5 prosentpoeng, til hele 17,0 prosent.

Les også: Den russiske bjørnen puster tungt — og det rammer oss alle

- Møtt overmakten - på kort siktHar president Putin møtt sin overmakt i valutamarkedet?

- Noe tyder på at kreftene er voldsomme. I en periode med en så markant svekkelse, som ikke er ønsket av russerne og som forsøkes avverget gjennom en markant rentestigning, kan man godt si at Putin har møtt sin overmakt – ihvertfall på kort sikt, sier sjeføkonomen til Hegnar.no tirsdag.

Men Pedersen (bildet under) minner om at russerne fortsatt har en stor valutareserve, og også kan ty til kapitalkontroll for å demme opp for valutaflukten.

- Derfor tror jeg også på en viss stabilisering av rubelen når den øyeblikkelige panikk har lagt seg. Det fremtidige nivået for valutakursen vil i stor utstrekning avhenge av hvilket nivå oljeprisen stabiliserer seg på.

- Men nesten uansett hva mener jeg at det nå er snakk om en undershooting av rubelen. Et nivå omkring 100 overfor euro er ikke en langsiktig likevektskurs, fortsetter sjeføkonomen.

Helge J. Pedersen. Foto: Kristian Hasli Johnsen/Morningstar.

Tviler på kollapsEr du mer bekymret for russisk økonomi nå enn da? Kan russisk økonomi kollapse helt?

- Ja, Russland merker også sanksjonspolitikken hardt, og der er ingen tegn på en opmykning i kursen overfor Vesten. Derfor rammer det nye fallet i oljeprisen ekstra hardt, sier Pedersen.

Han tviler på en fullstendig kollaps for russisk økonomi.

- Selv ved en oljepris på 30 dollar fatet er det lønnsomt å utvinne olje. Men det rammer de offentlige budsjettene hardt – og det vil bli snakk om betydelige nedskjæringer i den offentlige sektor, forklarer Pedersen.

Han ber oss derimot huske på at Russland er vant til å klare seg igjennom tunge tider.

- Kanskje er russerne best i verden i denne disiplinen. Men bekymret, det er jeg. Også fordi en ustabil politisk situasjon i Russland vil øke den fra før betydelige geopolitiske risikoen som omringer verdensøkonomien, avslutter Pedersen overfor Hegnar.no.