Næringsliv

Kina advarer Hellas mot å stanse privatisering

Kinesiske myndigheter er svært bekymret over den nye greske Syriza-regjeringens planer om å stanse privatiseringen av havnene i Pireus og Tessaloniki.

Artikkel av: NTB
29. januar 2015 - 10.53

Det kinesiske konglomeratet COSCO har lagt inn bud på Hellas' største havn Pireus, som også er en av Europas travleste havner, og i den kinesiske regjeringen er det bekymring for at oppkjøpet nå ikke skal bli noe av.

COSCO har fra før en 35 års konsesjon for å bygge ut de to viktigste konteinerterminalene i Pireus, som ligger i utkanten av Aten.

– Dette bekymrer oss sterkt. Vi vil følge utviklingen nøye og passe på at den nye regjeringen i Hellas ivaretar interessene til kinesiske selskaper i Hellas, inkludert COSCO, sier talsmann Shen Danyang i det kinesiske handelsdepartementet.

MytologiKinesiske medier bruker gresk mytologi for å illustrere situasjonen den nye statsministeren Alexis Tsipras kommer i når han vil stanse den omfattende privatiseringen som EU krever som motytelse for kriselån.

– Tsipras er i samme stilling som Faëton, som fikk tømmene til sola, men mistet kontrollen og nesten ødela jorda, skriver den statlige avisa The Paper. Mytens budskap er at de som ikke er kompetente nok, ikke bør søke makt utover sine evner.

Vil reversere reformerOgså Global Times, som er tilknyttet kommunistpartiets avis Folkets Dagblad, advarer mot uforutsette endringer i det økonomiske klima som følge av politiske skifter rundt om i verden, som truer kinesiske investeringer.

«Hellas har helt glemt at de er fødestedet til vestlig sivilisasjon, som setter respekt for kontrakter høyt», skriver Liu Zhun i en kommentarartikkel.

Syriza har på sitt program å reversere en rekke av reformene den tidligere regjeringen iverksatte, inkludert privatiseringsprogrammet. (©NTB)