Næringsliv

Tvinges til rentekutt

Bankenes ekstreme inntjening gir utfordrerne rom flere rentekutt. Den intense konkurransen om boliglånskundene er ikke over.

DNB - Foto: Finansavisen

DNB - Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
10. januar 2015 - 13.38

Bankene og analytikerne tror at våren 2015 vil gi rekordlave boliglånsrenter i Norge. Pengemarkedsrenten faller. Fortsatt er det null tap i bankene. Utlånsvolumene har økt enormt, og stiger fortsatt. Og konkurransen øker, skriver Finansavisen.

DNB kutter kommende mandag det beste fastrentetilbudet til 2,5 prosent. Like lavt ligger Danske Bank og Nordea. Med flere rentekutt i vente vil trolig den flytende boliglånsrenten i markedet streife ned mot 2 prosent før sommeren.

Den ferske lederen for personkundeområdet i Danske Bank, Trond Mellingsæter, kuttet forrige fredag boliglånsrenten ned til 2,7 prosent. Han prioriterte Akademiker-medlemmene under 34 år, men det startet et rotterace blant bankene.

- Prisen vi setter på boliglån påvirkes av markedsforholdene og finansieringskostnadene, samt konkurransesituasjonen, sier Mellingsæter til Finansavisen.

Rom for flere kuttBankanalytikerne tror det er mer å gå på:

- Jeg tror fortsatt det vil komme rentekutt på boliglån både hos DNB og de andre bankene. Danske Bank kommer til å være den mest aggressive banken når det kommer til boliglånsrente i Norge. De har lavere kapitalkrav enn de norske bankene, og et uttalt mål om å ta en sterkere posisjon innen norske boliglån, sier bankanalytiker Christoffer Adams i SEB til Finansavisen.

Han minner også om at bankene fortsatt har mulighet til å redusere renten på innskudd for å kompensere lavere boliglånsmargin.

I forrige regnskapsrapport rapporterte DNB en volumøkning i det private markedet på 7,9 prosent de siste to årene, mens rentenettoen fra privatkunder økte med 33 prosent i samme periode.

DNB gjorde som Danske Bank og satte forrige fredag ned renten. DNBs beste boliglånsrente ble med det 2,9 prosent, for unge under 34 år og kunder i DNBs Saga-program. For alle andre kunder er rentenedgangen på inntil 0,25 prosentpoeng.

Med nedadgående markedsandeler er DNB nødt til å delta i priskampen som nå pågår.

På mandag fortsetter banken sine rentekutt i privatmarkedet. Da vil fastrenten settes ned til 2,5 prosent til bankens prioriterte kunder, forutsatt tre års binding.

- Hva som skjer fremover kan vi ikke si noe om i media, men vi har lovet å være konkurransedyktige, og det gjelder også på pris, sier konserndirektør for personmarkedet Trond Bentestuen til Finansavisen.

Les hele saken i lørdagens utgave av Finansavisen!