Næringsliv

Forbud mot papirfaktura kan spare samfunnet for milliarder

Et forbud mot papirfaktura kan spare samfunnet for 27 milliarder kroner, viser ny beregning.

Faktura. FOTO: SCANPIX.

Faktura. FOTO: SCANPIX.

Artikkel av: NTB
7. juni 2015 - 00.01

Beregningen er gjort av Visma software, som mener all fakturering bør foregå elektronisk. De ber næringsminister Monica Mæland (H) innføre obligatorisk e-faktura umiddelbart, skriver Digi.no.

– Regjeringen må nå innføre obligatorisk e-faktura for alle virksomheter, og det må snarest settes en dato for gjennomføring, sier administrerende direktør Erlend Sogn.

Et forbud mot papirfaktura mener Sogn vil gi norske bedrifter en effektivitetsgevinst og bidra til økt produktivitet og konkurransekraft. Bakgrunnen for initiativet er regjeringens mål om å forenkle næringslivet med tiltak som sparer samfunnet for 15 milliarder kroner, skriver nettstedet..

– Med bare et pennestrøk vil regjeringen kunne mer enn tredoble sine nåværende ambisjoner om besparing for næringslivet fram til 2017, sier Sogn.

Gevinsten er beregnet ut fra en spart kostnad på 83 kroner for hver inngående faktura og 56 kroner for hver utgående, på grunnlag et totalt antall på 121,1 millioner fakturaer årlig. Kostnaden er satt på grunnlag av gjennomsnittlig månedslønn for alle ansatte, beregnet av Statistisk sentralbyrå (SSB). Den er på 7,25 kroner per minutt. (©NTB)