Næringsliv

Hegnar: - Det blir ikke en grønn økonomi på 50 til 100 år

Det blir ikke et skifte i 2020, og det blir ikke et skifte de neste tyve årene etter 2020 heller, skriver Trygve Hegnar.

Trygve Hegnar. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Trygve Hegnar. Foto: Ivan Kverme / Finansavisen

Artikkel av: Stein Ove Haugen
30. august 2015 - 00.10

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen torsdag 27. august 2015!

Alle politikere, fra alle partier, ser ut til å mene at vi snarest mulig må få et skifte til en grønn fremtid. Tempoet i overgangen til den grønne økonomien kan variere, og det meste ekstreme standpunktet inntar lederen i Miljøpartiet De Grønne (MDG) Rasmus Hansson. Han vil stoppe all fossil energiproduksjon i Norge i 2020.

Vi mener alle sammen bommer grovt. Det blir ikke et skifte i 2020, og det blir ikke et skifte de neste tyve årene etter 2020 heller.

Det har litt med anstendighet og forutsigbare rammebetingelser å gjøre.

Oljefeltet Johan Sverdrup som ligger på Utsirahøyden 140 km vest for Stavanger, illustrerer dette. Norske og utenlandske investorer har lett etter olje, funnet olje og skal fra 2019 produsere olje på Johan Sverdrup. Oljemengden er anslått til mellom 1,7 og 3 milliarder fat utvinnbare oljeekvivalenter. Det er mye olje og mye penger.

Hittil skal investorene, inkludert Statoil, ha investert 117 milliarder kroner i dette oljefeltet, og levetiden er anslått til 50 år!

Investorene har selvfølgelig en forventning om å få sine penger tilbake, og de har altså en rett til å holde på (pumpe olje) i 50 år (minst).

Men Rasmus Hansson mener at kranene må skrus igjen i løpet av fem år.

Det er useriøst og latterlig.

Regjeringen har også utlyst en rekke andre felt, og disse skal det letes på, kanskje finner man olje og gass og til slutt skal det produseres og selges. I minst 50 år der også kanskje.

Derfor blir det ikke en såkalt grønn økonomi på 50-100 år.

Og om det nå skulle bli noe som kalles grønn økonomi, som angivelig skal overta for olje og gass i Norge, så er det ikke lett å si hva det skal være. Men politikerne bare slynger det ut: Vi må inn i den grønne økonomien.

Rasmus Hansson sier at Norge bør satse på vindmøller i havet, og det satser allerede skipsreder Fred. Olsen på i Storbritannia, men en suksess har det ikke vært der eller andre steder. Kostnadene er skyhøye, risikoen stor (tøffe vintre) og inntektene lave. Men vindmøller vil leve, bare ikke i et omfang så det monner. Vi snakker om noe som skal erstatte oljen og gassen, og olje og gass sysselsetter 250.000 mennesker bare i Norge.

Et eller annet med solenergi vil komme også til Norge, men solcelleparker, slik vi finner dem i Afrika eller i Sør-Amerika, vil neppe bli lønnsomme i Norge.

I Tyskland har deklart å få frem mye alternativ energi til fossil energi, men til meget høye kostnader for husholdningene. Kostnadene (subsidiene) er så høye at de ikke er levedyktige.

Den grønne økonomien er kanskje sykler, batteriproduksjon (temmelig utopisk, bussproduksjon (nesten like utopisk), elbiler (også utopisk) eller noe annet som kan erstatte fossil energi.

Den mest opplagte grønne økonomien er vannkraft, men vi hører aldri fra de som skriker mest om en grønn fremtid, at de vil bygge ut vannkraften i Norge. Så da er den kanskje ikke grønn nok.

Kanskje tenker politikerne på helt andre næringer og bransjer. Helse er kanskje en grønn næring, utdannelse også, og kanskje oppdrett, men det er langt opp til inntektene og sysselsettingen innen olje og gass.

50-100 år.

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.