Næringsliv

Stordalen-bok kan slå «Storeulv» og Røkke

Aller-forlaget melder om et forhåndssalg som nærmer seg norgesrekord. Selger han over 30.000 slår han «riking»-rivaler.

Petter Stordalen og Ellen Arnstad i Aller Forlag lanserer i midten av oktober Stordalens nye bok. Stordalen lover høytlesning og signeringer. 
- Går ikke fra Litteraturhuset før alle som vil, har fått signert boken sin. Så får vi se om det tar to minutter eller to timer, sier den nybakte forfatteren.

Petter Stordalen og Ellen Arnstad i Aller Forlag lanserer i midten av oktober Stordalens nye bok. Stordalen lover høytlesning og signeringer. - Går ikke fra Litteraturhuset før alle som vil, har fått signert boken sin. Så får vi se om det tar to minutter eller to timer, sier den nybakte forfatteren.

Artikkel av: Knut Kristian Hauger
29. september 2015 - 19.01

Om tre uker er det klart for lansering av den nye boken om Petter Stordalen «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet». Boken er også hotellinvestoren og finanskjendisens egen bokdebut og er skrevet i samarbeid med journalist Jonas Forsang og skal gis ut på forlaget til mediekonsernet Aller Forlag.

Det er dermed et skikkelig dream team som ligger bak bokutgivelsen til Petter Stordalen. I trådene trekker blant andre Aller-toppen Ellen Arnstad, PR-rådgiver Mangnus Rønningen, journalist Jonas Forsang, og for ikke å snakke om Stordalen selv.

- Aller har hentet inn god og sterk kompetanse på det redaksjonelle arbeidet, design og markedsføring. De har ambisjoner om å være en utfordrer til den etablerte bokbransjen, som gjør dem til en riktig match for denne boka. Den viktige gjennomføringsevnen har vært på plass fra første møte, sier hotellinvestor og bokdebutant Petter Stordalen til Kampanje.

- Historisk forhåndssalgAller-forlaget mener det allerede nå ligger an til at Petter Stordalens forfatterdebut «trolig blir Norges mest solgte faglitterære bok». Boken skal også gis ut i Sverige.

- Det har vært et historisk forhåndssalg av bøker gjennom sosiale medier, og som aldri har vært gjort på denne måten før, sier forlagsredaktør i Aller Media, Ellen Arnstad.

Les også: - Kan ingenting om å selge bøker

Over tusen nordmenn skal ha kjøpt boken i løpet av helgen, noe som «gjør boken til Norges mest solgte faglitterære bok i forrige uke» mener prosjektleder, Berit Veiset, i Aller Forlag. Hun viser til at nesten 2000 bøker ble forhåndssolgt til de ivrigste Nordic Choice Club-medlemmer uken før og at forhåndssalget dermed har rundet 3000 bøker, mens norske bokhandlere, kiosker og dagligvarehandler har bestilt rekordhøye 18.000 eksemplar uten at det gir noen salgsgarantibok.

- Dette helt hinsides tall for en debutant. Etter å ha vært i forlagsbransjen i fem år, så har jeg aldri opplevd lignende interesse før en bok faktisk er lansert, sier Veiset til Kampanje.

Kan toppe «riking»-rivalerDermed kan boken «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» fort bli den mest solgte boka om en finanskjendis i Norge. Stordalen-boken er ikke helt sammenlignbar med tidligere bøker om «riking»-rivaler, disse har ofte vært uautoriserte biografier. Noen av de mest solgte er bøkene om Kjell Inge Røkke og John «Storeulv» Fredriksen.

Etter det Kampanje kjenner til, vil Stordalen måtte få til et salg på rundt 25.000-30.000, hvis den skal toppe salget av tidligere bøker om investorer og finanskjendiser.

- Tror dere den nye Stordalen-boka kan komme opp i et salg på 30.000 og dermed slå de andre «riking»-bøkene som har kommet ut i Norge?

- Denne boken har alt og treffer mye bredere enn den klassiske sjangeren om suksessrike menn. Dette handler om mye mer enn Petter Stordalens forretningsmessige liv, og befinner seg derfor i en helt særegen sjanger. Det er en blanding av en nær og varm selvbiografi der Petter er dønn ærlig, i tillegg til at det er en historie om både opp- og nedturer både i jobblivet og privatlivet hans. Ikke minst er det en fantastisk historie om entreprenørskap som mange vil lære mye av, sier Arnstad.

For ikke lenge siden kom det også en bok om Trygve Hegnar og i fjor høst kom Gunnar Stavrum ut med boken «Sirkus Stordalen».

- Jeg gleder meg til å lese Petter Stordalens egen versjon, og forventer at han kanskje legger spesiell vekt på hva andre kan lære av hans forretningsvirksomhet, sier Gunnar Stavrum som altså har stått bak flere av de store biografiene om landets mektigste næringslivstopper.

Etter det Kampanje kjenner til, skal boken «Sirkus Stordalen» nådd et salg på rundt 5000 eksemplarer. Boken kom ut for rundt et år siden på Kagge Forlag og Stordalen bør dermed ha mulighet til å i det minste slå seg selv på salgsstatistikkene.

Tror Stordalens historie fengerStavrum ønsker ikke å kommentere opplagstall, men sier at salget av «Sirkus Stordalen» solgte veldig bra frem til nyheten om Gunhild Stordalens sykdom ble kjent i fjor høst.

- Det føltes litt malplassert å drive markedsføring av boken da Gunhild ble alvorlig syk i fjor høst. Salget falt drastisk etterpå trolig også fordi leserne følte at historien ble litt uaktuell sett i lys av den alvorlige hendelsen som rammet familien, sier Stavrum til Kampanje.

- Tror du Stordalens egen bok vil bli en stor hit blant bokkjøperne?

- Jeg tror at Petter Stordalens historie fenger, men at boksalget vil avhenge av om boken er god og spennende. Og det håper jeg jo, sier Stavrum.

- Verken god på touch eller tegnsetting

Medforfatter av boken om Stordalen er altså Jonas Forsang. Forsang var også den som stod bak den store magasinsaken «Gunhilds kamp» i Dagens Næringsliv der Stordalens kone stod frem med sin alvorlige sykdom.

I en Facebook-post har Stordalen selv omtalt samarbeidet med Forsang på følgende måte:

- Da Gunhild ble syk tilbrakte Jonas Forsang mye tid med henne som journalist for Dagens Næringsliv. Nå har han tilbrakt tre måneder med meg. Jeg er verken god på touch eller tegnsetting, og veldig flink til å skrive er jeg heller ikke. Og er det én ting jeg har lært meg, så er det at man skal ansette folk som er flinkere enn seg selv. I hvert fall når man skriver bok, skriver Stordalen på sin Facebook-profil.

Les flere nyheter om medier, reklame, markedsføring og teknologi på Kampanje.com