Næringsliv

- Gjennomsyret av machopreget cowboy-kultur

Svensk økonom mener advokatbransjen er det siste gubbeveldet i Norden.

Norges Lover - Foto: Scanpix

Norges Lover - Foto: Scanpix

Artikkel av: Siri Knutsen Vosgraff
21. oktober 2015 - 07.48

Norge havner på bunn i en ny internasjonal kartlegging av andelen kvinnelige partnere i forretningsadvokatbransjen, skriver Dagens Næringsliv.

I Norge er syv av ti jurister kvinner, men i toppledelsen ved de lønnsomme private advokatfirmaene glimrer de med sitt fravær, og den kvinnelige partnerandelen er på kun 11,4 prosent.

- Advokatbransjen er det siste gubbeveldet i Norden, og henger langt etter næringslivet når det gjelder kvinnerekruttering, sier Amanda Lundeteg, økonom og adm. direktør ved den svenske stiftelsen Allbright, som arbeider for flere kvinner i lederstillinger og styrer.

- Med 14-timersdager er det ikke rart at andelen kvinnelige partnere er såpass lav på partnernivå. Advokatbransjen er gjennomsyret av en machopreget cowboy-kultur hvor menn legger premisset om at den eneste måten det går an å gjøre en god jobb på, er å jobbe seg halvt ihjel. Det er ikke mulig å kombinere jobb og familieliv, påpeker hun overfor avisen.

Arbeidslivsadvokat i Føyen Torkildsen og leder i Advokatforeningens kvinneutvalg, Tina Storsletten Nordstrøm, mener bransjen må tenke nytt.

- Man må ha tro på kvinnene selv om de føder barn, er hjemme i permisjon og ikke yter så bra i noen faser. Vi ser på tallene at menn og kvinner ligger helt likt – frem til kvinnene føder det første barnet. Man skal ikke kimse av at noen bak deg har gått forbi innen du er tilbake på jobb. Det må også være andre motivasjonsfaktorer enn lønn. Vi ser at kvinner ikke motiveres i samme grad som menn av penger alene, men kan likevel være konkurransemennesker. Kvinner liker også å være best, sier hun til DN.