Næringsliv

Kinas vekst avtar – BNP opp 6,9 prosent

Veksten i Kinas brutto nasjonalprodukt avtok i tredje kvartal. Sammenlignet med samme kvartal året før, har økonomien vokst med 6,9 prosent.

Artikkel av: NTB
19. oktober 2015 - 05.54

Tallet, som ble offentliggjort av landets statistikkbyrå mandag, var det laveste veksttallet siden 2009. Samtidig var det marginalt bedre enn det mange analytikere hadde ventet. Det var anslått at veksten ville være 6,8 prosent, mot 7 prosent i foregående kvartal.

– Veksten er fortsatt treg, og mange risikofaktorer er ikke avklart ennå, sier ANZ Banking Groups sjeføkonom for regionen, Liu Ligang.

– Vi skal ikke være altfor optimistiske. Kinas økonomiske vekst vil fortsette å avta, sier han og anslår en vekst på 6,4 prosent til neste år.

– Negativt pressFra juli til september vokste økonomien med 1,8 prosent, ifølge det nasjonale statistikkbyrået.

Mens detaljhandelen økte noe mer enn ventet, lå både investeringer i fast eiendom og industriproduksjonen under forventningene.

En talsmann for statistikkbyrået kaller kvartalsveksten en «svak oppbremsing», men sier økonomien fortsatt er på rett spor.

– Samtidig må vi være klar over at indre og ytre forhold er kompliserte, og det er fortsatt et negativt press på økonomien.

BekymringKinesiske myndigheter har det siste året satt inn en rekke tiltak for å unngå en økonomisk bråbrems. Både renten og kapitalkravet til bankene er senket, sammen med andre tiltak som skal gjøre det lettere for kinesere å låne penger og dermed holde farten i økonomien oppe.

Investorer verden over har vært bekymret for den kinesiske økonomiens helse, spesielt etter en børsnedtur i sommer som fikk ringvirkninger i verdens finansmarkeder.

I fjor endte veksten i den kinesiske økonomien på 7,3 prosent, den laveste veksten siden 1990. (©NTB)