Næringsliv

Skal bygge om Hurtigrute-skip for 550 mill.

Fire av Hurtigrutens nittitallsskip og et nyinnkjøpt ekspedisjonsskip skal bygges om ved Fosen Yard.

Foto: Hurtigruten

Foto: Hurtigruten

Artikkel av: Øystein Byberg
3. november 2015 - 11.18

Fire av Hurtigrutens nittitallsskip og det nyinnkjøpte ekspedisjonsskipet MS Spitsbergen skal bygges om ved Fosen Yard.

Dette er klart etter en internasjonal anbudskonkurranse. Avtalen med verftet i Rissa i Sør-Trøndelag er på rundt 550 millioner kroner, og sikrer den videre driften ved verftet.

- Vi er glade for at et norsk verft var mest konkurransedyktig blant mange sterke tilbydere. Dette blir et framtidsrettet samarbeid mellom reiselivet og en verftsindustri som tradisjonelt har vært veldig avhengig av aktiviteten i olje- og gass-sektoren, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Ombyggingen til nye romløsninger og nytt interiør på de fire skipene blir den største investeringen om bord på hurtigruteskipene noensinne. Den omfatter restauranter, kafeer, lugarer, panoramasalonger og øvrige fellesarealer. Det har vært stor internasjonal interesse rundt oppdraget.

Også det nye skipet MS Spitsbergen skal totalfornyes innvendig, i tillegg til å gjennomgå en omfattende ombygging for seiling under polare forhold.- Etter en omfattende snuoperasjon av Hurtigruten som selskap og reiselivsprodukt, er vi nå i en posisjon til å investere. Flåtefornyelsen sikrer at Hurtigruten forblir verdensledende innen bærekraftig opplevelsesreiseliv langs norskekysten og i arktiske farvann, sier konsernsjefen

Oppgraderingen starter over nyttår og skal sluttføres i løpet av 2016. Det første skipet som bygges om er MS Polarlys. Deretter følger MS Kong Harald, MS Nordkapp og MS Nordnorge. Det nye skipet MS Spitsbergen er ferdig ombygd våren 2016.

Sikrer arbeidsplasserStorkontrakten betyr fulle ordrebøker for et verft som har vært truet av nedleggelse.- Vi er stolte over at vi som et norsk verft har vunnet fram i en internasjonal anbudsrunde hvor pris og kvalitet har vært avgjørende. Disse oppdragene sikrer drift ved Fosen Yard framover og gir oss en helt nødvendig plattform å satse videre fra, sier fungerende verftsleder Anders Straumsheim ved Fosen Yard.

Hegnar.no opplyser om at Periscopus  AS ved Trygve Hegnar eier 5 prosent av Hurtigruten.