Næringsliv

Norsk islamkritiker har solgt 17.000 bøker på under én måned

Islamkritiker og feminist Hege Storhaug trykker nå det femte opplaget av «Islam. den 11. landeplage», som er blitt en av bokhøstens store salgssuksesser.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av: Eline Hvamstad
5. desember 2015 - 11.31

(Finansavisen): – 17.000 i opplag på under én måned. Det må jo være høstens boksensasjon, sier Hege Storhaug (53) gledesstrålende til Finansavisen.

Selv uten anmeldelser i toneangivende aviser som VG, Aftenposten og Dagbladet, har islamkritikeren passert både Petter Stordalen og Bjørn Kjos på topplisten over generell litteratur. Det skjer uten noe forlag i ryggen. Storhaug gir ut på selvpubliseringsforlaget Kolofon.

– Jeg var forsinket med manus, og først ferdig i slutten av september. Det var akkurat da folkevandringen til Europa eksploderte, og jeg fryktet at inngangspremisset for boken kunne bli endret hvis jeg skulle vente til over nyttår, forteller hun.

Vurderingen var helt rett. Storhaug har truffet tidsånden med boken «Islam. Den 11. landeplage», tydelig inspirert av Arnulf Øverlands kjente foredrag i 1931 om kristendommen. Nå er er femte opplag på vei, siden de tre første ble utsolgt på noen uker, og fjerde opplag selges ut raskt.

Det betyr også at Storhaug kan innkassere en betydelig gevinst.

Flere millioner

Med en nettofortjeneste på rundt 150 kroner pr. bok vil Storhaug ha tjent 2,5 millioner kroner når femte opplag er solgt ut.

– Nesten 100.000 kroner i inntekt pr. dag siden lanseringen er hyggelig?

– Jeg har ikke regnet på det, og vet bare at jeg har hatt 800.000 kroner i utgifter. Men jeg skrev jo ikke boken for pengenes skyld. Dette er den viktigste og beste boken jeg har skrevet, sier hun ubeskjedent.

– Hvorfor selger den så bra?

– Folk er veldig urolige og bekymret for fremtiden. De opplever at folkevandringen er ute av kontroll, og det gjelder folk fra Rødt til FrP. Vi vet ikke hvem som kommer, annet enn at det er veldig mange unge menn med muslimsk identitet. Folk har forlengst forstått at islam ikke er en vanlig religion, men klarer ikke sette ord på hva det er som ikke stemmer.

– Jeg ville skrive en bok til folket, så folket forstår. Dette er den største krisen for Norge siden 2. verdenskrig, mener hun.

Må stoppe

Hege Storhaug understreker at hun står på de frihetsorienterte muslimenes side.

– Det er så mange som sauser sammen muslimer i en gryte, men jeg er krystallklar på å skille. Hvem er våre venner, og hvem er det ikke?

– Våre venner finner du ikke i posisjonene i moskeene. De frihetsorienterte vil leve i et verdslig samfunn, men det er ikke de som har makt og styrer moskeene. Der finner du Islam net-salafistene, Profetens Ummah-jihadistene og Rabita-moské-brorskapet, som alle har samme mål om kalifatet, sier Storhaug.

– Hva bør vi gjøre?

– Først og fremst få kontroll på folkevandringen. De demografiske prognosene for Afrika og Midtøsten viser at det vi opplever nå bare kan være et skvulp i forhold til hva som kommer de neste årene. Og med et ureformert islam midt i dette, lager vi oss problemer som jeg tror kan bli uløselige.

Galskap

Storhaug mener det er «galskap» å tillate finansiering av moskeer fra utlandet, og kjemper mot statsstøtte til sunni- og sjiamoskeene.

– Det er krefter som jobber for å nedkjempe det frie demokratiet vårt. Saudi-Arabia har brukt milliarder for å undergrave Europas demokratier, og den islam som har fått makt i Europa er en islam som er totalitær, voldelig og tyrannisk, ekstremt patriarkalsk og jøde-hatende.

– Du mener dette gjelder alle moskeer?

– Nei, ikke alle. Men moskeer knyttet til sunni- og shiaislam er i stort monn bastioner som jobber mot det åpne demokrati, og er totalitære i sitt idésett.

– Er det realistisk å få til en reformasjon i islam?

– Islams tidsregning starter ikke med Muhammeds fødsel eller åpenbaringer i 610. Den starter da han løftet sverdet i Medina i 622, hvor han ble en hærfører, en politisk og juridisk leder.

– Skal man reformere islam må man snu ryggen til maktperioden til Muhammed. Jeg ser ikke hvordan man skal klare det, sier Storhaug.

Skillet til kristendommen er stort, mener hun.

– Jeg er veldig glad i Jesus. Gjennom hans virke var det veldig lett å verdsliggjøre kristendommen og frata kirken makt. Han sa «gi Gud hva Guds, er og keiseren hva keiserens er». Vend det andre kinnet til. Den som ikke har syndet, kast den første sten.

– Martin Luther kunne peke på Jesus og si «han sa det!». Hvis muslimer prøver det samme, er vi i Medina, hvor Muhammed løfter sverdet.

Hege Storhaug bekymrer seg for hva fremtiden vil bringe.

– Vi har moskeer over hele landet, og derfor integreringsproblemer over hele landet. Vi må stoppe folkevandringen og ta klart parti med de frihetsorienterte muslimene, mener forfatteren.