Næringsliv

NRK-ansatte følte arbeidsmiljøet var giftig

NRKS lisenssjef Freddy Lysfjord slutter etter år med bråk, og får med seg 700.000 lisenskroner i fallskjerm.

NRK.jpg

NRK.jpg

Artikkel av:  Redaksjonen
30. januar 2016 - 09.47

(Finansavisen): Etter flere år med konflikter med en rekke ansatte, har NRKs lisenssjef Freddy Lysfjord sagt opp frivillig. På vei ut døren får han med en fallskjerm på nesten 700.000 kroner, skriver Finansavisen.

- Det er en gledens dag, sier en mangeårig ansatt til avisen om Lysfjords avgang, som ikke er alene om uttale seg på samme vis. Felles for alle dem alle er at ingen tør å si noe offentlig.

Fryktet for helsen
Årsaken er ifølge avisen en sterk fryktkultur i lisensavdelingen. I mars 2013 varslet de ansatte Arbeidstilsynet i et brev hvor de forteller om en arbeidshverdag som er ille og at de frykter for helsen om ikke noen griper inn.

«Situasjonen har forverret seg over tid og vi vil beskrive arbeidsmiljøet ved NRK Lisensavdelingen som giftig, og til stor skade for medarbeidere, tillitsvalgte og NRK», står det i brevet.

De beskriver ifølge Finansavisen en hverdag med uthenging og utskjelling i møter og e-poster, utfrysing av medarbeidere og tilbakeholdelse av informasjon. I klare ordelag skriver de ansatte, som er organisert i Norsk Tillitsmannslag, at Lysfjord har krenket, trakassert og kommet med trusler mot ansatte, noe som har skapt en fryktkultur i organisasjonen.

30.000 kroner dagen
Tilsynet tok raskt grep og fikk i gang en ny dialog mellom NRKs ledelse, de ansatte, Lysfjord og arbeidsorganisasjonene i statskanalen. I oktober samme år ble varslingen til Arbeidstilsynet trukket, og man ville forsøke å løse flokene på egenhånd.

Blant tiltakene var en samling for en rekke ansatte ved lisensavdelingen en helg på Fauske Hotell, hvor NRK leide inn  psykolog og forfatter Jan Atle Andersen, som er ekspert på arbeidskonflikter.

Psykologen fakturerte NRK 30.000 kroner dagen og hele regningen for denne helgen kom på 170.000 kroner. Men, problemet ble ikke løst og nye samtaler måtte til. Hvor mye konfliktene med Lysfjord totalt har kostet er det ifølge Finansavisen ingen som har helt oversikt over.

De mange konfliktene har ført til at ansatte har kviet seg for å møte på jobb og sykemeldt seg. En periode var nesten 13 prosent av staben sykemeldt, et tall som var langt høyere enn i resten av NRK.

Avviser påstander
Flere mener Lysfjords oppførsel under julebordet 11. desember i fjor kan ha vært en medvirkende årsak til at han nå slutter. Enkelte ansatte følte ifølge Finansavisen at Lysfjord gjorde tilnærmelser mot dem og satte dem i situasjoner de ikke følte seg komfortable med. Han skal også ha vært kranglete, høylytt og knuffet mot ansatte. Selv avviser han at han har blitt presset til å si opp av ledelsen.

- Jeg har vært leder i NRK i 24 år og har nå vurdert ut fra private årsaker, og funnet det rett, å avslutte mitt arbeidsforhold i NRK, sier Lysfjord til avisen, og ønsker ikke å kommentere det som skal ha skjedd under julebordet.

Også NRKs finansdirektør Jon Espen Lohne gir identisk forklaring, men vil ikke gå inn på enkeltelementer i konfliktene som har vært. I sluttavtalen står det ifølge Finansavisen at partene er enige om å omtale hverandre i positive ordelag, og at man ikke skal snakke om prosessen frem til inngåelsen av avtalen. Ifølge Lysfjord er ingen av konfliktene ved arbeidsplassen årsaken til at han nå har sagt opp.

- Nei, det er ting som er oppe og avgjort for lenge siden. De problemstillingene ble løst. Hvis jeg skulle ha gjort det, så skulle jeg ha sluttet da det var noe som pågikk. Men, jeg kan si at det var en lærerik og interessant periode, sier han.

NRKs ledelse sa først til Finansavisen at den avgåtte lisenssjefen ikke fikk med seg noen ekstra penger ut over lønn i oppsigelsestiden da avisen første gang intervjuet dem om saken. Det viste seg senere å ikke stemme da sluttavtalen ble utlevert etter en innsynsbegjæring til NRK.