Næringsliv

Har tjent seg søkkrik på blåbær

For 18 år siden fikk Sjur Svaboe kosttilskuddet Medox i hendene fra forskere i Bergen. Det ble en gullgruve. Nå har han solgt til tyske Evonik og kan ha innkassert rundt 700 millioner.

Sjur Svaboe. Foto: Biolink

Sjur Svaboe. Foto: Biolink/FA

Artikkel av:  Redaksjonen
4. mars 2016 - 12.53

- Det blir et kjempeutbytte. Det blir stort denne gangen, men hvor stort må jeg få komme tilbake til. Vi har hatt tålmodige aksjonærer i 15 år, sier Sjur Svaboe til Finansavisen.

Gründeren fra Sandnes bygget opp Scanvest på 1970-tallet før han børsnoterte og solgte til italienske Olivetti. Så bygget han opp Norwegian Biochem som gjennom en lisensavtale med Nycomed på diagnostisering av blant annet diabetes har gitt ham mange titalls millioner.

Nå har han solgt bioteknologieventyret Medpalett som står bak de antioksidant-rike Medox-kapslene som skal ha dokumentert forebyggende effekt mot hjerte- og karsykdommer samtidig som de stimulerer immunforsvaret og virker betennelsesdempende.

Kjøper er den tyske kjemi- og helseindustrigiganten Evonik. Prisen ligger trolig i størrelsesorden 700 millioner. 

Tjente 35 mill.

- Det startet i 1998. Da hadde et forskningsprosjekt på Universitetet i Bergen undersøkt 5.000 plantesubstanser for å finne mulige substanser med medisinsk effekt. De fant at antocyaner fantes i store mengder i mørke bær som blåbær og solbær, og disse hadde stor virkning primært på kreft og HIV som var mest aktuelt på den tiden. De forsøkte å patentere, men fikk det ikke til. Jeg hadde noen år før hatt stor suksess med lisensiering til Nycomed, så de kom til meg og spurte om jeg kunne få noe ut av antocyanproduktet, sier Sjur Svaboe til Finansavisen.

Han hadde allerede aktivitet innen bioteknologi, og fattet interesse. Siden er det investert 60-70 millioner kroner gjennom flere emisjoner i eierselskapet Biolink. Svaboe-familien sitter fortsatt med 25 prosent av selskapet.

Medox produseres 24 timer i døgnet på fabrikken i Sandnes til 100 millioner kroner. Suksessen har vært eventyrlig. I 2011 tjente de 21 millioner av en omsetning på 45. I fjor tjente de 35 millioner av en omsetning på 97.

- Vi har arbeidet med Evonik i tre år, først gjennom en distribusjonsavtale. Dermed har de funnet ut at Medox er et helt unikt produkt og nå planlegger de enorme investeringer innen kosttilskudd.

Hvor mye tyskerne har betalt vil ikke Svaboe si, men at det er mye legger han ikke skjul på.

- Evonik har ikke kjøpt Medpalett fordi de tror vi tjener 50 eller 60 millioner. De skal bruke produktet i deres egen satsing på verdensbasis og ser dermed en mye større verdi i dette, sier han til Finansavisen.

Finansavisen finner du her!