Vi handler dagligvarer på nett som aldri før
Hvis dagens veksttakt holder frem til sommeren, vil omsetningen bortimot tredobles hos kolonial.no. Men de er ikke alene.

Karl Alveng Munthe-Kaas. Foto: Oliver Orskaug / Finansavisen
Bestilling av mat på nett er for alvor i ferd med å slå rot i det norske handlemønsteret, noe som gjenspeiles i utviklingen til landets største dagligvarekjede på nett.
I oppstartsåret 2014 omsatte Kolonial.no for 14 millioner kroner, et tall som vokste til rundt 75 millioner kroner i fjor.
- Vi vokser med 7 til 8 prosent i uken, sier Karl Alveng Munthe-Kaas (32), daglig leder, gründer og største eier av dagligvarebutikken på nett, Kolonial.no til Finansavisen i dag.
For 2016 var den uttalte ambisjonen å selge for en halv milliard kroner. Med en ukentlig omsetning på åtte millioner kroner allerede i mars, og en veksttakt på 8 prosent, rekker ikke Munthe-Kaas å skrive mai før selskapet har en annualisert vekst på over en halv milliard kroner. Ved Sankthans har omsetningen vokst til 1 milliard.
Karl Alveng Munthe-Kaas i kolonial.no forteller til avisen at selskapet ikke vil tjene penger i år, og sier til avisen at det heller ikke er målet.
- Vi fokuserer på at selskapet skal vokse videre, men det er sunn økonomi i dette på sikt, sier Alveng Munthe-Kaas.
NorgesGruppen kommer
Kolonial.no får ikke markedet for seg selv. På begynnelsen av året lanserte Stein Erik Hagen med familiene Sundt og Klaveness konkurrenten Marked.no.
Også NorgesGruppen er i ferd med å rulle ut et nettkonsept i løpet av kort tid, skriver avisen.
- Internett? Jeg tror det er noe vi har nede i andre etasje, fleiper Tommy Korneliussen, konsernsjef i NorgesGruppen.
Han avslører at Norges største dagligvareselskap ikke er helt bakpå.
- Vi ser jo at netthandel innenfor dagligvarevarer er i ferd med å slå rot, i hvert fall i Stor-Oslo. Vi følger med og er forberedt. Men vel så viktig som netthandel er måten å kommunisere med kundene med.
De siste årene har Kolonial.no markert seg som en voksende aktør innen netthandel med mat. I november startet også Stein Erik Hagens nettmatbutikk Marked.no.
- Det er ikke noe dårlig tilbud at kunden kan sende inn handlelisten, plukke opp varene på vei hjem og betale omtrent det samme som hos Kiwi?
- Nei, og dit kommer vi, sier han til Finansavisen.
Hente dagligvarene på Esso?
Finansavisen skrev i begynnelsen av mars at NorgesGruppens avtale med Esso kan bli en nøkkelbrikke i kampen om netthandel med mat.
NorgesGruppen overtok i høst 107 Esso-stasjoner langs norske veier.
- Hvis markedet for dagligvarer på nett utvikler seg ytterligere kan Esso-stasjonene være nyttige som pick up-points, sa NorgesGruppen-topp Tormod Lier til Finansavisen da.
- Har dere et ferdig nettkonsept som dere kan rulle ut når tiden er inne?
- Ja, det har vi, bekrefter Korneliussen.
- Hvorfor gjør dere ikke det nå?
- Vi kan ikke være først på alt. Vi sa nei til netthandel en gang på 1990-tallet. Vi tror timingen er viktig her, sier han til Finansavisen.
- Dessuten er det flere av kjøpmennene våre som tester dette allerede. Samtidig legger vi vekt på at butikkene våre er effektive. Gjennomsnittskunden er innom butikken i syv-åtte minutter.