Næringsliv

Har håvet inn 120 mill. på Snåsamannens varme hender

Nærmere en halv million nordmenn har kjøpt kinobilletter og bøker om den profilerte healeren Joralf Gjerstad. Det genererer store inntekter.

Joralf Gjerstad. Foto: NTB Scanpix

Artikkel av:  Redaksjonen
3. april 2016 - 09.45

(Kapital): Joralf Gjerstad og andre som har stukket sugerøret ned i Snåsamannens varme hender har hittil skapt inntekter på rundt 120 millioner kroner, skriver Kapital.

For selv om Gjerstad selv ikke tar penger for behandlingene han utfører, har merkenavnet Snåsamannen generert solide salgsinntekter for ulike aktører i film- og bokbransjen, som omfatter alt fra forfattere, bokhandlere, forlag, regissører, filmselskap og kinoer.

Totalt har det ifølge magasinet kommet ut minst 12 bøker som omhandler Snåsamannen, der han selv har skrevet fem alene. I 2006 viste NRK en egenprodusert dokumentarfilm om Gjerstad. I tillegg er det utgitt ytterligere to dokumentarfilmer, der den meste kjente er den siste dokumentarfilmen som bærer navnet Mannen fra Snåsa.

Lønnsomt

Siden 50-tallet skal over 50.000 syke nordmenn ha valfartet til Snåsa i Nord-Trøndelag for å få hjelp av Gjerstad. På healerens kundeliste står en rekke kjendiser og toppolitikere, som blant andre Venstre-topp Trine Skei Grande, tidligere politi-topp og forfatter Hanne Kristin Rohde, langrennsløper Petter Northug og PR-topp Bjarne Håkon Hanssen.

Den største suksessen om Snåsamannen er Ingar Sletten Kolloens biografi Kraften som helbreder, som ifølge Kapital ble en bestselger med et opplag på 130.000 bøker. Det var en stor overraskelse for Gyldendal Forlag.

- Det er nesten ingen biografier i Norge som selger så bra. Dette er den største biografisuksessen i nyere tid. Der traff vi med et eller annet. Joralf er en person som mange har et sterkt forhold til, og som rett og slett er et godt menneske som folk likte å lese om, sier redaksjonssjef for sakprosa, Jan Swensson, til magasinet.

I kjølvannet av biografien skrev Gjerstad selv to bøker som også ble salgssuksesser for Gyldendal. Legger man ifølge Kapital til grunn at bøkene er solgt for veiledende utsalgspriser, som ligger på rett under 400 kroner og 170 kroner for pocket, betyr det at bare de tre bøkene har nådd en totalomsetning på rundt 100 millioner kroner.

Kritisk

En som derimot  ikke kan vise til noen millioninntekt på forfatterskapet sitt er forfatter Ronnie Johanson, som i bøkene Profeten fra Snåsa (2012) og Snåsamannen: helbredelsene, spådommene, løgnene (2014) tar et oppgjør med den ensidige hyllesten av Gjerstad som healer. De to bøkene har kun et opplag på 2.700.

- Folk er mindre interesserte i kritiske røster, så dette var i grunnen som forventet. Jeg har kanskje så vidt gått med overskudd, det er ikke mye jeg har tjent, kanskje noe få tusen kroner sier, sier Johanson til Kapital, som legger til at han ikke skrev bøkene for pengenes skyld.

Det er tydeligvis mest lønnsomt å være positiv til Snåsamannens evner, noe den prisbelønte regissøren Margreth Olin har fått erfare med dokumentaren Mannen fra Snåsa. Filmen har så langt har vært sett av over 160.000 nordmenn, og har ifølge Kapital generert billettinntekter på cirka 11 millioner kroner.