Næringsliv

Uber kan bli tillatt i hele EU

EU mener europeiske land burde støtte selskaper som Uber og Airbnb.

Artikkel av: Magnus Berg Johansen
31. mai 2016 - 11.47

EU-kommisjonen kan ende opp med å overstyre nasjonale regler og forhindre europeiske land fra å forby selskaper som Uber og Airbnb, skriver Financial Times.

EU ønsker i større grad å støtte oppunder konseptet ”shared economy”, hvilket betyr at man forbruker mindre ved å dele mer på hva man har.

Planen er at kommisjonen skal harmonisere regelverket blant europeiske land innen sektorer som bo og transport.

Tidligere har Uber blitt forbudt i land som Frankrike og Spania. Skal man tro dette initiativet, kan situasjonen nå endre seg.

Forslaget inneholder imidlertid synspunkter om at sjåfører for Uber burde bli anerkjent som ansatte i selskapet, og ikke som fristilte personer. Dette kan medføre nye regulatoriske og skattemessige utfordringer for Uber.

Parallelt med denne utviklingen skriver Financial Times at Uber har annonsert planer om å doble antallet biltjenester i London. Målsetningen er å få stadig flere personer i London til å sette bilen igjen hjemme.

Bildelingstjenster har blitt stadig mer populært og forrige uke inngikk Toyota et samarbeid med Uber, mens Volkswagen investerte nesten tre milliarder norske kroner i den israelske applikasjonen Gett.

General Motors har tidligere investert nesten fem milliarder kroner i den amerikanske bildelingstjenesten Lyft.