Næringsliv

Vil fylle droner med marihøner og midd

Marihøner og midd sluppet fra droner kan bli det nye presisjonsvåpenet mot skadedyr som spiser blant annet jordbærplanter og koster landbruket store summer.

Drone med kamera. Foto: Jonathan H. Thorbjørnsen/Finansavisen

Drone fotografert i en annen sammenheng. Arkivfoto: Finansavisen

Artikkel av: NTB
29. mai 2016 - 08.04

I mange år er såkalt biologisk bekjempelse, der insekter spiser skadedyr, brukt i drivhus, og nå legges det opp til å bruke metodene ute i det fri også.

– Utfordringen er å utvikle en måte å spre insektene utover uten at de dør. De skal jo helst rekke å spise skadedyrene før de selv ender som fuglemat, sier Søren Wiatr Borg ved Syddansk Universitet. Håpet er at droner kan brukes til å spre insektene akkurat der de trengs, og universitet har slått seg sammen med selskapet Ecobotix for å hente inn ekspertise innen sivil bruk av droner.

– Droner er mest kjent fra militære luftangrep, men det er stort potensial for sivil bruk. Det gjelder ikke minst innen landbruk med store flater, som man lett kan fly over og kontrollere for sykdom eller mangel på vann og gjødsel, sier Anders Petersen fra Ecobotix, som leder prosjektet Økodrone.

Dersom prosjektet lykkes, mener han potensialet er ekstra stort for dem som driver økologisk og dermed ikke kan bruke sprøytemidler.