Næringsliv

Frykter valutasjokk i løpet av neste uke

- Det er utrolig stor usikkerhet nå, sier sjefstrateg Erica Blomgren.

Erica Blomgren. Foto: Jone Frafjord, Finansavisen.

Erica Blomgren. Foto: Jone Frafjord, Finansavisen.

Artikkel av: Stian Jacobsen / Redaksjonen
17. juni 2016 - 12.17

Det var en ny dag med «risk-off» i finansmarkedene i går. Enda en meningsmåling viste et knapt flertall blant britene som sier de vil stemme for å melde seg ut av EU.

Dersom britene snur ryggen til EU neste torsdag, tror sjefstrateg Erica Blomgren i SEB at pundet vil være 10 prosent lavere enn i dag, skriver Finansavisen fredag.

Hvis valgresultatet i slutten av neste uke viser at britene forblir, forventer de fleste at man får et lite rally i pund, samt euro og norske kroner. «Trygge havner» som dollar, sveitserfranc og yen, vil i så måte gå motsatt vei.

I så fall tror sjefstrateg Erica Blomgren i SEB at pundet vil løfte seg til rundt 1,50 mot dollaren. Torsdag var GBPUSD 1,4 på det laveste.

- Det er utrolig stor usikkerhet nå. Ingen vet hvordan avstemmingen blir. Ettersom Brexit-siden har fått økt oppslutning, så har det delvis blitt priset inn, sier Blomgren til Finansavisen.

Blomgren regner med litt mindre utslag mot euro og norske kroner, og dermed høyere utslag mot dollar og yen.

- Et generelt problem man ser i valutaer er at likviditeten er kommet ned. Det er knyttet til reguleringer og sentralbankenes påvirkning på rentene. Det gjør at hendelser får større utslag i valutamarkedet, forteller sjefstrategen.

Samtidig kan drapet på den 41 år gamle britiske Labour-politikeren Jo Cox bidra til at pro-EU grupperingen kan få økt støtte frem mot valget neste uke.

- Det er en tragisk hendelse. Jeg må si at det kanskje endrer psykologien i valgkampen. Og de som er pro-EU kan dra nytte av det, sier direktør Fariborz Moshiran ved Institute of Global Finance på UNSW Business School til CNBC.

Følg valutakursene live her

Her finner du valutaoversikt med 85 valutakrysser.