Næringsliv

Svenske storselskaper betaler ikke selskapsskatt

8 av de 20 største svenske selskapene betaler svært lite eller ingen selskapsskatt i Sverige. – Det gjør meg sint, sier finansminister Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson. Foto: Faksimile fra webtv-sending

Magdalena Andersson. Foto: Faksimile fra webtv-sending

Artikkel av: NTB
8. juni 2016 - 05.50

Det er kringkasteren SVT som har gått gjennom storselskapenes skattebyrde i 2014. Den ser ut til å ha vært fjærlett for en rekke av dem, i det minste når det gjelder selskapsskatt i Sverige.

– Selvsagt gjør det meg sint, sier Andersson.

– Vi ønsker at selskapene med de smarteste produktene og den mest effektive produksjonen skal gjøre det bra, ikke selskapene med de beste skattestrategiene.

Selskapene selv insisterer på at de ikke bryter noen lover og regler, men bare utnytter mulighetene som ligger i regelverket. Det svenske Skatteverket lar seg ikke overbevise om at dette alltid er tilfelle.

– Det foregår skatteplanlegging, og kanskje også skatteunndragelse og tilfeller som befinner seg i gråsonen, sier Tomas Algotsson, sjef for Skatteverkets rettsavdeling.

Andersson peker på at multinasjonale selskaper i snitt betaler mindre skatt enn små og mellomstore bedrifter. Regjeringen jobber sammen med andre land for å skjerpe regelverket, ifølge finansministeren.

Storselskapene som betaler svært lite eller ingen selskapsskatt, er AB Volvo, Volvo Personvagnar, Electrolux, Skanska, Securitas, SKF, Sandvik og SCA. (©NTB)