Næringsliv

Norsk verft stilte krav etter at nordkoreansk arbeider døde

En innleid koreansk verftsarbeider døde mens han jobbet under slavelignende forhold på et norsk skip i Polen i 2014. Ikke akseptabelt, sier den norske oppdragsgiveren.

Kleven verft - Foto: Finansavisen

Kleven verft - Foto: Finansavisen

Artikkel av: NTB
9. juli 2016 - 06.54

Klærne til den nordkoreanske arbeideren tok fyr da han holdt på med sveisearbeid på det polske verftet Crist. Dagen etter døde han på sykehus, etter å ha fått brannskader på 95 prosent av kroppen, skriver Klassekampen. En rapport fra Universitet i Leiden i Nederland viser at ulykken, som først ble omtalt i Norge av Teknisk Ukeblad, skyldtes en rekke regelbrudd.

Mannen var ansatt i et statlig nordkoreansk bemanningsselskap, og dermed tjener regimet i landet på å leie ut arbeidskraften. Selv fikk han bare dekket kost og losji, ifølge den nederlandske rapporten.

Skroget mannen jobbet på ble bygget på oppdrag fra norske Kleven verft, som tok opp praksisen med det polske verftet da de ble gjort oppmerksomme på saken.

– Vi har gitt klar beskjed om at dette ikke er akseptabelt, og vi er tilfreds med de forsikringene vi har fått om at dette ikke lenger skjer. Om vi vil fortsette å bruke verftet, tar vi egne vurderinger på senere, sier konsernsjef Ståle Rasmussen til Teknisk Ukeblad. Han sier han var ukjent med praksisen hos Crist før dødsulykken.

Ifølge FN jobber 50.000 nordkoreanere som fremmedarbeidere.