Næringsliv

Boeing vurderer rettssak mot Danmark

Flyprodusenten Boeing forbereder en rettssak mot det danske forsvarsdepartementet. De mener valget av F-35-kampflyet er basert på feil evaluering av deres eget F/A-18-fly.

Artikkel av: NTB
16. september 2016 - 06.44

Boeing har torsdag tatt de første juridiske skrittene, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Som vi gjorde oppmerksom på da kunngjøringen om beslutningen kom, så mener vi at departementets evaluering av kandidatene hadde grunnleggende feil. Blant annet gis det et feil inntrykk av F/A-18 Super Hornet-kampflyets pris og egenskaper, sier Debbie Rub i Boeing-ledelsen.

Flyprodusenten har i første omgang levert en anmodning om innsyn til Forsvarsdepartementet. Formålet er å få tilgang til alle sider av den omfattende evalueringen som munnet ut i valget av F-35.

– Vi går til dette skrittet fordi det er mye på spill, til dels i Danmark, men også i andre land som vurderer å anskaffe Super Hornet, sier Rub.

Norge har i likhet med Danmark valgt F-35 som sitt nye kampfly. Bare det svenske kampflyet JAS Gripen ble vurdert som et alternativ, etter at det europeiske samarbeidsprosjektet Eurofighter trakk seg fra konkurransen. (©NTB)