Næringsliv

- Det lover ikke godt for noe som helst

Sjeføkonom mener Norges Bank og Finansdepartementet tar fullstendig feil.

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Jan L. Andreassen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne Løland Skarsgård
7. oktober 2016 - 12.58

Fredag morgen sjokkerte norsk industri med rekordsvake tall. Sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at industriproduksjonen falt 6,2 prosent fra juli til august. Konsensus lå på 0,2 prosent nedgang.

- Fullstendig feil

- Normalt ville jeg ikke lagt noe særlig vekt på tallene, selv om det er det største fallet vi noen sinne har sett. Men det som gjør det litt interessant, er at de kom dagen etter at Finansdepartementet – som Norges Bank uken før – slo fast at norsk økonomi har vendt oppover, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen, til Hegnar.no.

- Tallene er et vitnesbyrd på at Norges Bank og finansdepartementet tar fullstendig feil. De tror at ting er vesentlig på bedringens vei, fortsetter han.

Andreassen viser til at rentekutt fra Norges Bank uteble og at regjeringen prøver den politikken de gjør.

- Og når du nå får det største fallet i industriproduksjonen noensinne dagen etterpå, så bør de ta en fot ned i bakken, og se på om de har en god nok forståelse av konjunkturbildet.

Sjeføkonomen peker på at lån til bedrifter i Norge det siste året ikke viser noe tegn til vekst. Industriinvesteringene, som måles av SSB ganske nøye, er antatt å falle kraftig, ned 30 prosent neste år. Og ordreinngangen til industrien er kraftig fallende.

- Dette er ledende indikatorer på at det definitivt ikke har snudd oppover, det kan ha snudd nedover. Og da blir det veldig lett å forstå at tallene i dag var svake, sier Andreassen til Hegnar.no.

- Lover ikke godt

Hva som skjer fremover de neste månedene, vil ikke sjeføkonomen ta sats på.

- Men det jeg tror, ganske sikkert, er at industriproduksjon og sysselsetting blir lavere i 2017 enn i 2016, og at det definitivt ikke har snudd på noen annen måte enn i antall offentlige ansatte og generell optimisme hos økonomer. Men der ute har det egentlig ikke snudd. Og alt dette som har skjedd i sommer, med klart sterkere kronekurs, det gjør alle mine konklusjoner sikrere og gjør alle deres optimisme forfeilet.

- Husk at vi ligger nå an til å ha den største styrkingen av kronen siden kronesjokket i 2002, og det lover ikke godt for noe som helst neste år, avslutter Andreassen til Hegnar.no.