Næringsliv

Gründeren Jakob kan selge selskapet for 4,8 milliarder

65 år gamle Jakob Hatteland og Ingvar Hognaland sitter på en gullgruve.

Artikkel av: Stian Jacobsen / Redaksjonen
14. november 2016 - 15.17

Etter det Finansavisen erfarer er noen av verdens største private equity-selskaper i intense forhandlinger om å sikre seg det Haugesund-baserte robotteknologiselskapet Autostore.

Selskapet, som er eid av Jakob Hatteland (65) med familie og idéskaper Ingvar Hognaland (65), har utviklet en helautomatisert lagerløsning hvor programmerte roboter henter varer som skal sendes til kundene.

Siden Komplett.no kjøpte et av de første lagersystemene i 2007 har Autostore vokst jevnt og trutt. Finansavisen kan fortelle at den virkelige veksten først tiltok i fjor, hvor inntektene og driftsresultatet før av- og nedskrivinger (EBITDA) økte med henholdsvis 70 og 98 prosent til 342 og 128 millioner kroner.

Ifølge kildene ventes EBITDA å vokse til 240 millioner kroner i år, og rundt 353 millioner kroner neste år. Finansavisen blir fortalt at kjøpere som ikke er villig til å betale opptil 20 ganger årets EBITDA blir sendt på dør av Ernst & Young, som er hyret inn for å håndtere transaksjonen.

Med en multippel på 20 ganger inneværende års EBITDA, er Autostore, som knapt har gjeld, verdt 4,8 milliarder kroner. Andre forhandlingsrunde skal ifølge Finansavisens kilder begynne 21. november, og det er AGIC Capital, Bain BC Partners, CVC og EQT som skal ha størst betalingsvillighet.

Jakob Hatteland eier 67 prosent, og vil sitte igjen med 3,2 milliarder ved et eventuelt salg, mens oppfinneren Ingvar Hognalands aksjer kan bli verdt 1,3 milliarder. To av Hattelands brødre med barn deler de siste seks prosentene, altså 300 millioner.

- Jeg har ingen kommentar til dette, og kan derfor ikke bekrefte eller avkrefte dette, sier Hatteland til Finansavisen. Tidligere har Hatteland uttalt at alt er til salgs for den rette prisen.