Næringsliv

Analytikere om dagens inflasjonstall

Flere fremtredende økonomer kommenterer det kraftige prisfallet fra november til desember. 

Erik Bruce - Foto: Finansavisen

Erik Bruce - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Are  Strandli
10. januar 2017 - 09.10

Tirsdag la Statistisk Sentralbyrå frem tall som viste at konsumprisindeksen falt overraskende mye fra november til desember 2016, og at årstakten dermed endte godt under forventningene.

Inflasjonen falt nemlig med 0,5 prosent fra november til desember, og på årsbasis endte prisveksten på 3,5 prosent mot ventet 3,8 prosent.

Kjerneinflasjonen endte på 2,5 prosent på årsbasis i desember, ned fra 2,6 i desember, og betydelig lavere enn 2,8 prosent som var ventet, ifølge Reuters.

Overraskende

Flere økonomer som Reuters har snakket med lar seg overraske over det kraftige fallet i inflasjonen som hovedsaklig skyldes et overraskende sterkt fall i matvareprisene. 

- Det var mye lavere enn ventet. Hovedgrunnen er at matvareprisene falt like mye som i 2015 på måneden, og det betyr at årsveksten var like lav som forrige måned, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce i en kommentar til Reuters.

- Alle hadde ventet at matvareprisene skulle ta seg opp.

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, sier til Reuters at de venter inflasjonen videre ned, men at de hadde trodd på en liten pause i desember.

Rentesettingen

Ingen av økonomene Reuters har snakket med tror dagens overraskende tall får betydning for rentesettingen til Norges Bank.

- Det er ikke inflasjon som er hovedsaken for Norges Bank. Vi har en prognose som sier at inflasjonen skal ned på sikt og at det kommer litt tidligere betyr ikke all verden, sier Erik Bruce i en kommentar, og får støtte av både Andreassen i Swedbank og Erica Blomgren i SEB.

- Jeg tror ikke Norges Bank gjør noe på grunn av dette i forhold til pengepolitikken, sier Andreassen.

Blomgren peker på at at det kommer to inflasjonstall før det neste rentemøtet i mars, men at det pr dags dato ikke er noe som taler for en endring av renten. 

- Inflasjonen er på målet, så det er ingenting som tilsier at Norges Bank burde vurdere en mer ekspansiv pengepolitikk med bakgrunn i inflasjonstallene isolert sett, sier hun til Reuters.