Næringsliv

Tyskland krever svar fra Italia om utslippsjuks på Fiat Chrysler-biler

Italia har fått kritikk for hvordan de regulerer bilselskapet Fiat Chrysler. Tyskland og USA anklager selskapet for å bruke en programvare som skjuler utslippsnivåene til dieselbilene.

Foto: Ap

Artikkel av: NTB
14. januar 2017 - 07.48

EU-kommisjonen uttalte fredag at de vil følge opp de tyske klagene mot Italia. Talskvinne for det tyske transportdepartementet, Svenja Friedrich, sa at Fiat Chrysler har nektet å møte tyske myndigheter om problemet.

Kommisjonen uttalte også at de gjentatte ganger har bedt italienske myndigheter om å gi en overbevisende forklaring om utslippene til modellene det er snakk om.

I EU kan bilprodusentene velge hvilket land de ønsker at bilene skal utslippstestes i, ettersom utslippskriteriene er felles. De aktuelle bilene har blitt testet i Italia, der selskapet har base.

Tysklands klage kom dagen etter at det amerikanske miljødirektoratet (EPA) anklagde Fiat Chrysler for å ha brutt amerikanske miljølover.

De mener selskapet installerte programvare på bilene uten å informere dem, og at utslippet fra bilene var høyere under vanlig kjøring enn under utslippstester.

Fiat Chrysler-direktør Sergio Marchionne benekter imidlertid at de har gjort noe galt, og direktoratet har ikke anklaget bilprodusenten for å ha installert programvaren med mål om å lure utslippstester.

Bruken av slik programvare fikk økt oppmerksomhet etter at den tyske bilprodusenten Volkswagen innrømmet at de hadde brukt det til å jukse med dieselutslippstester i USA. (©NTB)