Næringsliv

Yara får gass til fabrikk i Mosambik

Den norske gjødselkjempen Yara skal bygge en gigantisk gjødselfabrikk i Mosambik, melder mosambikiske medier. Yara i Norge avviser at en beslutning er tatt.

Yara-sjef Svein Tore Holsether. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Yara-sjef Svein Tore Holsether. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Artikkel av: NTB
31. januar 2017 - 16.45

-Det er altfor tidlig å si, sier Yaras kommunikasjonssjef Kristin Nordal til NTB. 

Ifølge nettstedet Zitamar  har Mosambiks mineralressurs- og energidepartement (MIREME) utpekt tre internasjonale selskaper som skal få gassressurser fra olje- og gassfeltene utenfor Mosambiks kyst til å utvikle tre større industri- og kraftanlegg. 

Blant de tre selskapene er Yara, som ifølge Zitamar skal bygge en fabrikk som skal kunne produsere opptil 1,3 millioner tonn gjødsel i året. I tillegg skal anlegget generere 30-50 megawatt strøm. De to andre selskapene er Shell Mozambique og GJ Energy Africa, opplyser Mosambiks nasjonale petroleumsinstitutt NPI i en pressemelding. 

-Det som er riktig, er at Yara er blitt tildelt en viss mengde naturgass med den målsetting å planlegge potensiell gjødselproduksjon. Men vi vet foreløpig ikke hvor mye naturgass det er snakk om, sier Nordal.

Tildelingen av gass er bare et første skritt på veien før beslutningen om å bygge fabrikken skal tas, ifølge Nordal. 

-Saken er ennå på et veldig tidlig stadium. Vi har ikke tatt konkrete skritt i retning av å bygge fabrikken. Det er også altfor tidlig å si når byggingen eventuelt vil starte, sier hun. 

Yara er en av verdens største gjødselprodusenter.