Næringsliv

TVNorge-fiasko kan koste milliarder

TVNorges Lost in time-fiaskoen kan koste multimilliardærer og gründere milliarder i redusert prising.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
28. mars 2017 - 09.56

FINANSAVISEN: Norske The Future Group leverer teknologien til TVNorge-konseptet Lost in time som er tv-show og dataspill i ett. Men premieren ble en fiasko. Grunnet server-kollaps hos Oracle fikk ingen spille selv, men kun se, og seerne flyktet fra programmet, skriver Finansavisen.

– Det er åpenbart at en slik fiasko kan påvirke prisingen av The Future Group, sier en profilert IT-analytiker til Finansavisen.

For samtidig som konseptet har premiere gjør The Future Group emisjon på 1 milliard kroner etter å ha skrudd opp prisingen på selskapet enormt.

LES OGSÅ: 35-åring tar over sjefstilling i milliardkonsernet

Priset opp basert på premiere

Johan H. Andresen, Tom Vidar Rygh, Gert Munthe og Kjell Inge Røkke betalte 6–7 kroner aksjen da de kjøpte seg inn i selskapet i fjor høst. Nå har nettopp John Fredriksen gått inn til kurs 8,50. Men når meglerhusene SEB, Carnegie og DNB er i markedet for å hente én milliard i ny egenkapital, skjer det til et prisspenn på mellom 30 og 50 kroner aksjen.

«Fredriksen gikk inn før lanseringen. Emisjonen som gjøres skjer etter lanseringen», var forklaringen gründer Jens Petter Høili ga Finansavisen på spørsmål om hvorfor prisingen var økt fra 8,50 til 30-50 kroner aksjen.

LES OGSÅ: Har ståltro på Fredriksens nye rigg-baby

– Kjedelig

Prishoppet innebærer at prisingen av The Future Group er økt fra 920 millioner til mellom 3,3 og 5,5 milliarder kroner. Men det er lite av premieren lørdag som skulle tilsi et slikt voldsomt prishopp.

– Selskapet har en tilsynelatende enormt høy prising etter at store investorer har gått inn til lav prising og påfølgende kjempehøy mark-up. Det er noe investorer bør se på, sier en IT-analytiker.

Andre profilerte IT-folk i finansmarkedet er ikke så bekymret for serverproblemene, men er mer bekymret for om konseptet blir populært.

At en server knakk sammen tror jeg ikke betyr så mye. Nøkkelspørsmålet er om det er gøy å se på. Jeg så programmet, og min personlige mening er at konseptet er kjedelig. Jeg lot meg ikke fenge, men smaken er jo som baken, sier han.

– Hvis investorer følte det var et knakende godt program, betyr ikke serverproblemene noe, da dette kan skje hvem som helst. Jeg fikk imidlertid også min sønn til å følge med, men han vendte tilbake til PC-en etter ti minutter. Det er mer der det ligger, legger han til. Og når prisingen i tillegg er høy, blir det svært sensitivt.

LES OGSÅ: Røkkes storfusjon er banket gjennom