Næringsliv

EU legger Belgia og Finland under lupen

EU-kommisjonen mener Belgia og Finland kan stå i fare for å få for stor statsgjeld.

Artikkel av: NTB
22. mai 2017 - 13.08

EU-kommisjonen la mandag fram et sett med anbefalinger til EUs medlemsland om hva som bør gjøres for å styre økonomien i riktig retning.

Samtidig har EU-kommisjonen utarbeidet en egen rapport om Belgia og Finland, som står i fare for å få høyere statsgjeld enn reglene tillater.

De to landene holder seg fortsatt innenfor de tillatte grensene, men må ta grep for å sikre at gjelden ikke svulmer enda mer, advarer EU-kommisjonen. I Belgia må det gjennomføres nye tiltak allerede i 2017, mens Finland må få fart på sine reformer for å få opp produktiviteten og sysselsettingen.

EU-kommisjonen kommer også med en advarsel til Romania, som har beveget seg for langt vekk fra sine budsjettmål.

Samlet sett er den økonomiske utviklingen i EU likevel positiv. EU-kommisjonens anbefaling til medlemslandene er at de bør utnytte dette hvileskjæret til å gjennomføre reformer.

– EU er i vekst, og denne positive trenden vil i 2018 fortsette for sjette år på rad. Men bedringen er ujevn og fortsatt sårbar, sier EUs finanskommissær Pierre Moscovici.

– Vi må ta i bruk alle tilgjengelige verktøy for å støtte opp om veksten. Det inkluderer smarte økonomiske reformer og intelligent finanspolitikk, sier han.

(©NTB)