Næringsliv

Norsk laks for dyr for Asia: - Toppen er nådd

Laksekonge Frank Arne Næsheim var første nordmann som eksporterte norsk laks til Singapore. Nå omsetter han for 200 millioner kroner i året - og spår kollaps i laksepriser og aksjer.

Foto: Finansavisen

Foto: Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
21. mai 2017 - 11.38

Finansavisen: Få sitter så tett på fiskemarkedet som Frank Arne Næsheim. Han slår nærmest fast at toppen er nådd for lakseprisene, at krasjet kommer, og at han ville holdt seg langt unna lakseaksjer nå, skriver Finansavisen.

Næsheim var første nordmannen som eksporterte norsk laks til Singapore. 

Omsetter for 200 mill.

Selskapet hans Snorre Food har spesialisert seg på topprestauranter, hoteller og flycatering, men holder seg unna dagligvarehandelen.

– Har dere annet enn norsk fisk i porteføljen?

– Vi har mest norsk, men også noe fra andre deler av kaldtvannsfiskverdenen, som Skottland, Danmark og Japan. Laks i alle varianter er størst. Av de rundt 200 millioner kronene vi omsetter for i året, står laks for 35 – 40 prosent, sier Næsheim til avisen.

Marginene ligger på stort sett på mellom 3 og 5 prosent, og vestlendingen fleiper med at han i hvert fall er forbi pølsebodstadiet.

– Makrell og hvit fisk har vært stort. Nå er det også fokus på reker, kongekrabbe og blåskjell. Vi henvender oss til kokkemiljøene i de 12 landene vi eksporterer til, og det har vært en døråpner for oss.

Halvparten av omsetningen kommer fra Singapore. Resten fordeles mellom landene rundt Singapore, men også noe fra Sør-Korea og Midt-Østen.

Tas av menyen

– Hvordan påvirker de høye lakseprisene bransjen?

– Det er alltid noen som har råd til å betale, nær sagt uansett hvor høy kiloprisen er. Topp sushikokker og restauranter har råd. Men det siste året er det flere som har tatt laks av menyen enn satt den på. Og det er en lang prosess begge deler. Nå som flere og flere tar den av, tror jeg det kommer et krasj. Det er unødvendig og grådig at oppdretterne skal ha mellom 70 og 80 kroner pr. kilo. På sikt ødelegger de for seg selv, sier Næsheim, som legger til at både markedet og oppdretterne lever bra med en kilopris på 50 kroner.

– Hadde du kjøpt lakseaksjer nå?

Næsheim smiler og rister så hardt på hodet at krøllene får seg en svingom:

– Nei, toppen er nådd!