Næringsliv

Ikke én krone til pensjon i 2018

- Det blir veldig feil å innføre en lov som sier at alle skal ha økt pensjon, sier Kristin Skogen Lund.

Kristin Skogen Lund - Foto: Finansavisen

Kristin Skogen Lund - Foto: Finansavisen

Artikkel av: Marianne L. Skarsgård
19. juni 2017 - 08.52

NHO-leder Kristin Skogen Lund er krystallklar på at tariffoppgjøret neste år ikke skal føre til at bedriftene må øke kostnadene til pensjon, skriver DN.

- Vi har ikke mandat fra våre medlemmer til å øke kostnadene til pensjon. Vi er med på endringer i pensjonssystemet som er kostnadsnøytrale, men det blir veldig feil å innføre en lov som sier at alle skal ha økt pensjon. Det er det samme som å vedta at alle skal ha 50.000 kroner i høyere lønn. Det er ikke logikk i det, sa Skogen Lund på Storebrands pensjonskonferanse onsdag.

Fredag 9. juni la forskningsinstitusjonen Fafo frem en rapport som viste hvordan lavtlønte kunne sikres bedre pensjon. Rapporten, som var bestilt av fagforbundene Handel og Kontor og Fellesforbundet, foreslo ifølge avisen at pensjon skal tjenes opp fra første dag og fra første krone. I dag er det kun 32 prosent av ansatte i privat sektor som har opptjening fra første krone, ifølge tall fra Storebrand.

Majoriteten – spesielt de som jobber i lavlønnsyrker – starter ikke pensjonsopptjening før lønn over 93.000 kroner (1G), skriver DN. Det gir svært lav pensjon fra arbeidsgiver for denne gruppen.

Fafo foreslo at lovverket skal endres slik at alle bedrifter må gi pensjon fra første krone. Prisen på dette forslaget er rundt 3,5 milliarder kroner. Den prisen er ikke NHOs medlemsbedrifter ifølge Lund villig til å betale, skriver avisen.