Næringsliv

Olav Thon: - Meningsløst!

- Jeg må vel innrømme at dette er en av mine dårligste investeringer, sier Olav Thon.

Olav Thon. Foto Oliver Orskaug, Finansavisen

Olav Thon. Foto Oliver Orskaug, Finansavisen

Artikkel av:  Redaksjonen
11. juni 2017 - 09.32

For fire år siden klippet eiendomskongen Olav Thon (93) snoren til Nordens største kjøpesenter, Sørlandssenteret i Kristiansand. Før den storstilte nyåpningen var nærmere 1,5 milliarder kroner blitt investert, og for å satse så tungt ønsket Thon full kontroll over eiendommene.

Ifølge Kapital skaffet han seg det ved å kjøpe ut de opprinnelige eierne, Carl Berg og Coop Sørvest, noen år tidligere.

Nylig ble det kjent at Carl Berg, hans selskap Invest Sør og Coop Sørvest saksøker Olav Thon Eiendomsselskap. Striden gjelder krav om oppgjør etter salg av aksjer, og skal for Oslo tingrett til neste år.

– Etter min oppfatning er søksmålet meningsløst. Det skulle ikke forundre meg om saken ikke blir noe av, sier Olav Thon (93) til Kapital.

– Kort fortalt handler det om en etterbetaling som Carl Berg og Coop Sørvest mener de har krav på, men som jeg mener de ikke kan kreve, sier Thon.

– Angrer du på kjøpet?

– Ja, det må jeg vel nesten kunne si. Det påstås at vi er ganske flinke når det gjelder drift av kjøpesentre, men her har vi ikke fått til det vi ville. Det blir dessverre ikke til gull alt man tar i. Jeg må vel innrømme at dette er en av mine dårligste investeringer.

Advokat Peter Simonsen, partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, representerer Carl Berg personlig, hans selskap Invest Sør og Coop Sørvest. Han hadde i utgangspunktet ikke noe ønske om å uttale seg i saken, men kommer senere med følgende tilsvar i en epost til Kapital:

– Tvisten gjelder et etteroppgjør av kjøpesummen for aksjer i Sørlandssenteret basert på en avtale inngått i 2007. Kravet i saken er basert på avtaler om oppgjøret inngått og signert av partene i 2015, hvor det kun gjenstod å fylle inn endelige tallstørrelser pr. beregningstidspunktet 31.12.2015. Etter Carl Bergs oppfatning ville det ikke ha oppstått noen tvist om han hadde fått Olav Thon personlig i tale, også i sluttfasen. For øvrig henviser saksøkerne til at saken står for retten og at man av den grunn vil avstå fra ytterligere kommentarer.

Sørlandssenteret eies i dag 50/50 av Olav Thon Gruppen og DNB.

Olav Thon Gruppen er ikke lenger eiet av Olav Thon personlig, men av stiftelsen som bærer hans navn.