Næringsliv

Ureaprisene stiger markert

Ureaprisene har den seneste uken steget markert og dermed vist at produsentene er komfortable i det korte bildet og at konkurransen fra spesielt Kina ikke er veldig stor på de nåværende prisnivåene.

Kvinne inspiserer avlinger - Foto: AP

Kvinne inspiserer avlinger - Foto: AP

Artikkel av: Martine Holøien
4. august 2017 - 12.47

Profercy melder om at granulert urea i AG for spotlevering har blitt omsatt for 196-203 dollar per tonn fob denne uken, mot 190-195 dollar i forrige uke. I Nord-Afrika har prisintervallet steget til 199-217 dollar per tonn denne uken, mot 193-208 dollar i forrige uke. Prillet vare i Yuzhnyy har steget til 187-190 dollar per tonn fob, fra 183-185 dollar i forrige uke, ifølge TDN Finans.

I USA og Brasil er prisintervallene klart opp fra forrige uke. I USA har granulert vare blitt omsatt for 186-192 dollar per short-tonn fob, mot 177-181 dollar i forrige uke, mens det i Brasil har blitt omsatt granulert urea for 212-215 dollar per tonn cfr, mot 205-210 dollar i forrige uke.

Arctic Securities skriver i en kommentar at prisoppgangen kom som følge sesongmessige produksjonsstanser ved flere fabrikker på grunn av planlagt vedlikehold, blant annet i USA og Indonesia. I tillegg er det begrenset gjenstående tilgjengelighet i markedet for august-leveringer.

Pareto Securities skriver at det er «kortsiktig optimisme» i markedet, og markedsspekulasjonen fokusert på når den neste store anbudsrunden fra India blir lansert. Ifølge Pareto, spekuleres det at runden blir lansert i andre halvdel av august og at den vil bli på omtrent samme størrelse som den forrige, rundt 500.000 tonn.

For øvrig uttalte CF Industries-konsernsjef Tony Will denne uken at han tror på mer konsolidering i nitrogengjødselbransjen. Will påpekte at «én dollar med synergier» er mer verdt i et marked med lave premier, slik som dagens marked, enn når det er vanlige markedsforhold.

Bloomberg Intelligence skriver også i en analyse at lave marginer og et overforsynt marked kan tvinge frem ytterligere konsolidering av bransjen, og at det vil være produsentene med sterke balanser som driver frem konsolideringen.