Næringsliv

Norske SAS-flygere får støtte fra nordiske kollegaer

Norske SAS-piloter får full støtte fra kollegaer i Sverige og Danmark. Svenske piloter sier de kjenner igjen SAS' mediestrategi fra sin egen konflikt i fjor.

Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Artikkel av: NTB
13. september 2017 - 17.39

355 norske piloter går ut i streik midnatt dersom det ikke blir en ny utvikling i saken. Meklingen mellom SAS og flygerne ble brutt mandag, men partene sitter onsdag ettermiddag i møte hos riksmekler Nils Dalseide.

De norske SAS-pilotene får nå full støtte fra både de danske og svenske pilotene i SAS-systemet.

Også Svensk Pilotförening uttrykker støtte til de norske pilotene.

– Vi var i en lignende arbeidsmarkedskonflikt i 2016 og kjenner oss igjen i store deler av mediebildet rundt SAS-pilotenes vilkår i Norge. Den sentrale arbeidsgiverorganisasjonen, denne gang i Norge, står også i denne konflikten for skittkasting med falske opplysninger omkring pilotenes hverdag med det formål å få befolkningen til å sette spørsmålstegn ved pilotenes rettigheter, skriver leder Martin Lindgren i en pressemelding.

– SPF mener dette er en høyst bevisst og langsiktig mediestrategi som er helt på linje med hvordan arbeidsgiverorganisasjoner de siste årene har utfordret den skandinaviske modellen og arbeidstakernes rettigheter, skriver Lindgren.

I en uttalelse på Dansk Pilotforenings Facebook-side heter det: «Formannen har ikke uttalt seg om kravene våre norske kolleger stiller. Vi støtter naturligvis de norske pilotene i deres lovlige konflikt.»

– Vi har alltid visst at vi har hatt støtte fra våre danske pilotkolleger, og er veldig glade for det, sier Jens Lippestad og Jan Levi Skogvang, forhandlingsledere for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat, i en kommentar til Dagens Næringslivs artikkel onsdag om at danske SAS-piloter går ut mot sine norske kolleger.

– Dette skaper et inntrykk av at danske piloter ikke støtter de norske pilotenes streik. Dette medfører ikke riktighet, sier Lippestad og Skogvang.

(©NTB)