Næringsliv

Rentemøte i Fed: Det blir ingen endringer i renten, men…

Det er duket for nok et rentemøte, men det er ikke rentebeslutningen som blir det sentrale i dag. 

Janet Yellen. Foto: AP Photo/Susan Walsh.

Janet Yellen. Foto: AP Photo/Susan Walsh.

Artikkel av: Martine Holøien
20. september 2017 - 08.35

Renten blir holdt uendret. Spenningen ligger derimot i om Feds egne forventninger til renten framover blir endret og om de benytter muligheten til å annonsere starten på nedbyggingen av balansen, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordeas morgenrapport.

Fed har gitt tydelige signaler på at nedbyggingen skal starte nå i høst og markedet venter en oppstart i oktober.

- Dermed må Fed annonsere dette i dag, noe annet vil bli oppfattet som svært duete, skriver sjeføkonomen i rapporten.

Fed har allerede kommunisert planen for nedbyggingen, og de starter svært forsiktig med å la være å reinvestere 10 milliarder dollar per måned i starten (60 prosent statsobligasjoner, 40 prosent mortgage backed securities).

Sentralbanken er nok svært interessert i at markedet skal håndtere dette bra, samtidig virker de bestemte på å starte prosessen med å ta ned balansen på 4.500 milliarder dollar til et vesentlig lavere nivå. Skulle de starte nedbyggingen som de fleste venter, er det et klart signal om at de mener at økonomien har hentet seg inn. 

Utviklingen i amerikansk økonomi siden juli-møtet har ellers vært ganske som ventet, selv om den siste arbeidsmarkedsrapporten fra august var litt svak. Nordea tror det bare var midlertidig, og skriver at uansett vil Fed få flere nye datapunkter før møtet i desember.

- Da tror vi tallene for amerikansk økonomi vil ha kommet inn såpass positivt at de leverer den varslede tredje økningen for året. Og selv om enkelte medlemmer har uttrykt bekymring for den relativt lave inflasjonen tror vi ikke det såkalte dot-plotet (de ulike medlemmenes egne utsikter for renten) endres vesentlig heller. Vi tror derfor mediananslaget fortsatt vil signalisere en økning til i år og tre nye økninger både i 2018 og i 2019 slik at styringsrenten ved utgangen av 2019 kommer opp i tre prosent, skriver Olsen.

Pressemeldingen blir publisert kl. 20.00 norsk tid.