Næringsliv

To kjempeviktige tall kommer neste uke

Handelsbanken ser inn i glasskulen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
10. september 2017 - 10.28

Vi nærmer oss 21. september, da Norges Bank kommer med ny rentebeslutning og pengepolitisk rapport.

- Noen siste biter i puslespillet kommer neste uke, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i en forhåndsanalyse.

Mandag legges inflasjonstallene for august frem, mens Norges Banks regionalt nettverk-rapport for 3. kvartal kommer dagen etter.

Handelsbanken venter en kjerneinflasjon (KPI-JAE) på 1,4 prosent på årsbasis, noe som i så fall vil være opp fra 1,2 prosent i juli. Norges Banks prognose er 1,1 prosent.

- Oljeinvesteringer flater ut

Videre tror meglerhuset at kontaktbedriftene i regionalt nettverk vil fortsette å signalisere produksjonsvekst på kort sikt tilsvarende 0,6-0,7 prosent på kvartalsbasis.

- Vår vurdering er at Norges Bank vil anerkjenne et noe sterkere momentum på kort sikt. Når det er sagt, venter vi at totalveksten på kvartalsbasis vil moderere seg på lenger sikt. Vi venter fortsatt en «2 prosent-økonomi» de kommende årene, noe som tilsvarer 0,5 prosent i kvartalsvis vekst, skriver Gonsholt Hov.

Slik Handelsbanken ser det, vil 2017 være det siste året med en betydelig stimulanse fra bruk av oljeinntekter.

- Samtidig er boliginvesteringene i ferd med å roe seg parallelt med det kjøligere boligmarkedet. Oljeinvesteringene har flatet ut, og vekstbidraget fra neste år vil være beskjedent. Til slutt har husholdningenes vareforbruk allerede steget kraftig på kvartalsbasis, selv om vi anser dette som mer en «catch up» enn startskuddet for en lignende kvartalsvis trend fremover, fortsetter seniorøkonomen.

- Flyprisene skal ned

Gonsholt Hov vil for øvrig bli overrasket om ikke flyprisene faller i august, etter to måneder med kraftig oppgang.

- Teknisk sett falt flyprisene kraftig i august i fjor, etter kraftig oppgang i juli. I stor grad kan dette forklare hvorfor månedsendringen (i inflasjonen) i august i fjor var mye svakere enn vanlig, men gitt denne sommerens bakteppe øyner vi igjen en noe svakere august-endring enn normalt. Dette bør legge et lokk på den forventede økningen i kjerneinflasjonen på årsbasis, avslutter Handelsbanken-økonomen.