Næringsliv

Nordmenn vil julehandle for 56,3 mrd.

Hovedorganisasjonen Virke anslår at vi kommer til å handle for rundt 10.700 kroner hver i desember i år. 

Artikkel av: Martine Holøien
6. november 2017 - 10.49

Siden julaften i år havner på en søndag, får vi to mindre handledager i desember. Samtidig skjer en stadig større del av handelen i november. Ser vi på de to siste månedene i året, står november for 45,7 prosent av handelen, opp fra 43,9 prosent i 2007.

– Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre. Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnæring, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel. 

Tallene fra 2016 viser at omsetningen i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet for resten av året. For bransjer som leketøy, ur og gullsmeder og bokhandlere er omsetningen dobbelt så høy i desember som gjennomsnittet i resten av året.

I gjennomsnitt handler vi for 10.710 kroner i desember. Av dette er 4.460 kroner dagligvarer og 6.250 kroner fra øvrige butikker. Vi bruker nær 20 prosent mer på dagligvarer i desember enn ellers i året.

Mange bruker også juletiden på å reise. Ifølge Virkes Reisepuls, skal 40 prosent av oss på juleferie, en økning fra tidligere år. Av de som skal på ferie, oppgir 16 prosent at de skal til utlandet.

– Sol og sommer lokker i jula også. Likevel tror vi mange feirer selve julaften hjemme, før turen går til varmere strøk, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

– Nær en av til opplyser i tillegg å ha mottatt reiser som gave det siste året. En felles reise kan være en god måte å kombinere gave og skape opplevelser sammen, avslutter han.