An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Næringsliv

FNI-indeksen: Konjunkturoppgangen fortsetter

FNI-indeksen viser at norsk økonomi fortsetter oppgangen etter oljenedturen. 

Professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI og Norgessjef i Retriever Espen Viskjer.

Professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI og Norgessjef i Retriever Espen Viskjer.

Artikkel av: Martine Holøien
8. desember 2017 - 13.13

FNI (Financial News Index) indeksen, konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, ble sist oppdatert 30. november i år. Med oktober og november bak oss, viser FNI indeksen nå at oppgangen vi så i 3. kvartal tiltar enda litt til inn i 4. kvartal.

FNI-indeksen viser med andre ord at norsk økonomi fortsetter oppgangen etter oljenedturen, med tiltagende vekst. Fortsatt er det mange av de samme temaene fra tidligere i høst som trekker indeksen opp i november, det vil si IT, teknologi og oppstartsbedrifter. Særlig varehandel kan trekkes frem som temaer som trekker ned. Oljeservice bidrar også negativt, men i avtagende grad. 

Retriever og Centre for Applied Macro and Petroleum economics (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Den nye indeksen, FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og vil bli publisert en gang i måneden.  FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks.