Næringsliv

Hurtigruten styrker storsatsning i Arktis

Nye hybridskip, ekspedisjonsseilinger langs norskekysten, sail and ski fra Tromsø til Svalbard - og nå også, Russlandsseilas.

Artikkel av: Eline Hvamstad
5. desember 2017 - 13.04

Mandag var sjef i Huritgruten, Daniel Skjeldam, gjest i HegnarTV.

Han la ikke skjul på at de - som alle andre norske reiselivsaktører nyter godt av lav, norsk kronekurs. Likevel har selskapet tatt grep, slik at utenlandske turister ikke får noen særskilt fordel av sterkere valuta.

- Ikke billig-turisme vi skal leve av

- Det er klart vi høster noen gevinster på det, samtidig har vi valgt en veldig annen strategi enn mange andre. Vi har valgt ikke å la kunden i utlandet få fordelen av en svak krone, og heller holdt prisnivået fast. Selskapsmessig tjener vi på det, men det får ikke noen innvirkning på etterspørselen vår. Den etterspørselen har vi skapt gjennom produktforbedringer. Og vi har reinvestert en del av det vi har tjent på en svakere krone, gjennom å heve produktet. Så når kronen engang skulle styrke seg, så vil vi sitte med en kundebase ute som ikke blir preget av en sterkere krone, men heller kan bygges videre på i form av et mye bedre produkt, sier Skjeldam.

Han mener man må tenke langsiktig. 

- Det er viktig at vi i norsk reiseliv er flinke til å bygge opp en høy verdi i produktet. Det er ikke billig-turisme vi skal leve av i Norge i fremtiden, sier Daniel Skjeldam, og fortsetter;

- Vi skal leve av de kvalitetsbevisste gjestene, som legger igjen godt med penger på destinasjonene, og som gjør at vi kan forsvare et høyt norsk lønnsnivå og et høyt norsk kostnadsnivå. Da kan vi ikke få for masseturisme og billigturister. Da må vi satse på dem som har betalingsvilje og det er det vi har gjort i Hurtigruten de siste årene, sier Skjeldam.

Satser videre i Arktis

I 2018 styrker selskapet sommerseilasene med ytterligere to skip. Neste år lanseres også nyheten; skireiser fra Tromsø til Svalbard som skal appellere til aktive skiturister.

Samtidig fortsetter selskapet storsatsingen i Arktis.

I en fersk pressemelding skriver Hurtigruten at de i 2019 starter seilinger fra Tromsø til Russland, tilbyr Svalbard-ekspedisjoner med fem ulike skip, og seiler gjennom hele Nordvestpassasjen med hybriddrevne MS Roald Amundsen - i Roald Amundsens kjølvann.

- Frans Josefs Land er et av verdens mest spektakulære, men samtidig minst besøkte, reisemål. De arktiske delene av Russland har et enormt potensiale, og passer perfekt til Hurtigrutens ekspedisjonsseilinger, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Petter Stordalen og Trygve Hegnar er begge er inne i på eiersiden i Hurtiruten med henholdsvis 11,59 og 4,91 prosent av aksjene.