Næringsliv

Så lite steg prisene

Prisene på flyreiser stuper.

Terminal C på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hegnar.no

Terminal C på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hegnar.no

Artikkel av: Øystein Byberg
11. desember 2017 - 08.01

Konsumprisindeksen (KPI) steg 1,1 prosent fra november 2016 til november 2017, mens kjerneinflasjonen KPI-JAE steg 1,0 prosent i samme periode, melder SSB. Ifølge TDN Finans var det ventet en økning i kjerneinflasjonen på 1,2 prosent.

Fra oktober til november gikk KPI opp 0,1 prosent. Den viktigste årsaken var elektrisitet inkludert nettleie, med en økning på 8,1 prosent. En prisnedgang på flyreiser bidro til å dempe oppgangen i KPI.

En moderat økning i beregnet husleie for selveiere samt prisøkninger på drivstoff og biler er de viktigste bidragsyterne til oppgangen i KPI de siste tolv månedene. Prisnedganger målt for flyreiser og møbler bidro til å dempe oppgangen i KPI.

Fra oktober til november gikk tolvmånedsveksten i KPI ned fra 1,2 til 1,1 prosent. Den viktigste årsaken til nedgangen er prisene for passasjertransport med fly, som falt med 26,7 prosent fra oktober til november i år, mens de i samme periode i fjor gikk ned med 8,3 prosent.