An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.
Næringsliv

Nordea Markets: Derfor skal rentebanen jekkes opp

Fem datoer du må merke deg.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
14. februar 2018 - 13.55

Økonomene i Nordea Markets venter at Norges Bank hever rentebanen i sin neste pengepolitiske rapport i mars.

- Arbeidsmarkedet har strammet seg til raskere enn ventet. En svakere krone og høyere renter ute argumenterer også for en tidligere renteøkning hvis Norges Bank skulle ha laget en ny renteprognose i dag, til tross for svak inflasjon, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i en oppdatering.

Konsumprisene i januar overrasket på nedsiden. Dette anser Nordea som midlertidig.

- Vi tror Norges Bank vil dra samme konklusjon, så lav inflasjon vil bare dra rentebanen marginalt lavere. Det sterkeste priskuttet noensinne på klær og sko under vintersalget trakk inflasjonen ned med 0,2 prosentpoeng. Prisveksten vil komme tilbake når salget er over og nye kolleksjoner kommer på markedet (i mars). Vi så det samme mønsteret i det forrige sommersalget, fortsetter Bruce.

- Ingen prognose

Avhengig av hvor mye vekt Norges Bank gir den lave inflasjonen, synes Nordeas makroteam at informasjonen som har kommet siden desember argumenterer for et lite løft i rentebanen i mars - hvis finansielle og økonomiske variabler er de samme som i dag.

- Vi estimerer økningen til 10-15 basispunkter i 2. halvår 2018. Rentebanen var 0,54 prosent i snitt i 3. kvartal og 0,62 prosent i 4. kvartal. Det betyr at ny informasjon argumenterer for en bane som har en full renteøkning diskontert inn i september 2018, sammenlignet med desember-banen (i pengepolitisk rapport i desember) som var på linje med en renteøkning i desember 2018. En slik rentebane bør være en overraskelse for markedet, skriver Bruce.

Han understreker at dette ikke er en prognose på rentebanen Norges Bank vil legge frem i mars.

- Selv om Norges Bank ser ut til å være mer konsistente i sin tolkning av nøkkeltall, vil den nye rentebanen fortsatt bli påvirket av skjønnsmessige vurderinger, noe som kan argumentere for en mer forsiktig tilnærming. Men i sum venter vi en ny oppjustering av rentebanen i mars, fortsetter Bruce.

Datoer som teller

Norges Bank avsier ny rentedom og kommer med sin neste pengepolitiske rapport 15. mars.

Før den tid anbefaler Bruce at du merker deg særlig fem datoer i kalenderen.

23. februar: Oljeinvesteringer i 1. kvartal (SSB)
2. mars: Registrert ledighet i februar (NAV)
5. mars: Boligprisene i februar (Eiendom Norge)
6. mars: Regionalt nettverk i 1. kvartal (Norges Bank)
9. mars: Konsumpriser i februar (SSB)

An Error Occurred: Forbidden

Oops! An Error Occurred

The server returned a "403 Forbidden".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.