Næringsliv

Ny rekord for skip som seiler under norsk flagg

Ved utgangen av denne måneden var det registrert 600 skip i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Det er det høyeste antall siden 2008.

Torbjørn Røe Isaksen - Foto - Scanpix

Torbjørn Røe Isaksen - Foto - Scanpix

Artikkel av: NTB
6. februar 2018 - 12.03

Frem til 2015 var skipsregisteret preget av nedgang. I 2014 var det 522 skip i NIS – et register som ble opprettet i 1987 for å sikre et konkurransedyktig alternativ for norske utenriksrederier.

I 2016 myket regjeringen opp regelverket for registrering i NIS, og nå konstaterer sjøfartsdirektør Olav Akselsen at 54 av skipene som har flagget inn i NIS siden januar 2016 kan knyttes direkte til disse endringene.

– Dette er en veldig gledelig nyhet for hele den maritime næringen i Norge, og med økt tonnasje får vi større slagkraft i internasjonale maritime fora. En flåte i vekst kan også bidra til muligheter for norske sjøfolk, sier Akselsen.

Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er fornøyd med utviklingen og understreker at en stor norsk flåte er viktig for å sikre arbeidsplasser og opprettholde den maritime kompetansen.

Leder i Sjømannsforbundet, Johnny Hansen, er mer usikker på hva dette betyr for norske sjømenn.

– Det kunne vært interessant å få en oversikt over utviklingen når det gjelder antall norske sjøfolk på disse skipene. Jeg er bekymret for at den er negativ, sier Hansen til NTB.

(©NTB)