Næringsliv

Rema 1000 i Danmark tilbakekaller dadler

I løpet av kort tid er det registrert 13 smittetilfeller av hepatitt A i Danmark. Fødevarestyrelsen mistenker at iranske dadler fra Rema 1000 er smittekilden.

Rema på Majorstuen - Foto: Finansavisen

Rema på Majorstuen - Foto: Finansavisen

Artikkel av: NTB
6. februar 2018 - 16.07

Etter denne oppdagelsen er dadlene tilbakekalt fra markedet, opplyser Fødevarestyrelsen, den danske motparten til Mattilsynet.

Tross tilbakekallelsen forventer danske Statens Serum Institut (SSI) at det kommer til å dukke opp flere tilfeller enn de 13 som har kommet fram hittil.

Det skyldes at det går omtrent fire uker fra man har spist infisert mat, til man eventuelt blir syk med hepatitt A.

–Og vi tror at en del dansker kan ha spist dadler i jula og muligens i januar måned, sier Luise Müller, epidemiolog ved SSI.

Foreløpig er det ikke slått fast helt sikkert at de iranske dadlene er smittekilden. Flere av prøvene som er tatt av de 13 pasientene er imidlertid nærmest identiske, noe som ifølge SSI tyder på en felles smittekilde. De har også intervjuet pasientene, og flere av dem sier de har spist mørke, bløte dadler med sten fra Rema 1000.

Dersom man har kjøpt de aktuelle dadlene, bør man la dem ligge inntil Fødevarestyrelsen har full oversikt, anbefaler myndighetene.

De er nå i full gang med ytterligere undersøkelser og oppsporing av berørte partier av dadler.

–Vi kommer med en ny tilbakemelding så snart vi vet mer, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemelding tirsdag.

Så langt er det ukjent om dadler fra samme leverandør er solgt i Norge. NTB har vært i kontakt med Rema 1000, som arbeider med å få oversikt.

(©NTB)