Næringsliv

SpaceX skjøt opp verdens kraftigste romrakett

SpaceX skjøt tirsdag kveld opp verdens kraftigste romrakett, Falcon Heavy. Elon Musks personlige Tesla er med i lasten.

Foto: AP Photo/Jae C. Hong.

Foto: AP Photo/Jae C. Hong.

Artikkel av: NTB
6. februar 2018 - 22.31

Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Men før den tid skal raketten testes, og tirsdagens oppskyting var starten på Falcon Heavys jomfruferd.

Oppskytingen skulle skjedd klokken 13.30 lokal tid ved Kennedy Space Center i Florida, men ble imidlertid utsatt flere ganger på grunn av ugunstige vindforhold. Klokken 21.46 føk raketten omsider til værs.

I lasterommet på raketten står en Tesla Roadster fra 2008, en av SpaceX- og Tesla-gründer Elon Musks private biler. I førersetet sitter en dukke ved navn Starman, iført hvit romdrakt, mens David Bowies «Space Oddity» er en av låtene på bilens spilleliste.

Tusenvis av tilskuere

– Falcon Heavy sender en bil til Mars, tvitret Musk mandag.

Det er riktignok en forenkling, siden den røde bilen ikke skal til den røde planeten. Bilen skal gå i en elliptisk bane som på et tidspunkt vil være ganske nøyaktig midt imellom Mars og sola. Musk har sagt at bilen vil kunne være i rommet i flere milliarder av år.

Han advarte på forhånd mot at mye kan gå galt. Men spennende blir det uansett, har Musk sagt. Flere tusen tilskuere fulgte oppfordringen og tok turen til Florida for å se på oppskytingen, som ble sendt direkte på SpaceX'nettsted.