Næringsliv

Kripos: Flere nordmenn er utsatt for seksuell utpressing på nett

Seksjon for elektroniske spor hos Kripos. Foto: NTB/Scanpix.

Seksjon for elektroniske spor hos Kripos. Foto: NTB/Scanpix.

Artikkel av: NTB
5. mars 2018 - 06.12

Kripos har avdekket flere ofre for seksuell utpressing på nett hvor menn blir forledet til å utføre seksuelle handlinger for så å motta trusler og pengekrav.

Denne formen for seksuell utpressing er blitt avdekket både i Norge og i utlandet i en ny aksjon kalt Operasjon Malstrøm, ifølge NRK.

VG skriver at minst hundre menn rundt om i verden har blitt utsatt for dette, og at minst ti av dem er nordmenn rundt 20 år.

Ifølge NRK foregår utpressingene ved at menn blir forledet til å utføre seksuelle handlinger på seg selv på videochat-tjenester. Det blir gjort opptak av mennene uten deres viten, og de mottar senere trusler om at opptaket vil deles med venner og bekjente, om ikke de innfrir et pengekrav.

– Dette er en organisert, profesjonalisert og ekstremt kynisk form for utpressing. Dette er en pågående etterforskning, og vi jobber fremdeles aktivt med å finne ut av både hendelsesforløp og hvem som står bak, sier politiadvokat Ole Kristian Bjørge hos Kripos til VG.

Bakmennene beskrives som organiserte kriminelle med en profesjonalisert fremgangsmåte. Ifølge Bjørge tilsier all informasjon at gjerningspersonene befinner seg i utlandet, og at sporene peker mot enkelte land i Europa og Afrika.

Den omfattende etterforskningen er nå et samarbeid mellom Kripos, Europol, Interpol og politiet i flere land.

Kripos startet etterforskningen etter at en ung norsk mann utsatt for dette tok sitt eget liv. Bjørge legger til at de likevel ikke kan fastslå at det her var en direkte årsakssammenheng.