Næringsliv

Større USA-underskudd enn ventet

USAs handelsunderskudd til det høyeste nivået siden oktober 2008, til tross for Trumps forsøk på å skape mer balanse.

Containerskip AP Photo/Mel Evans, File

Containerskip AP Photo/Mel Evans, File

Artikkel av: NTB
7. mars 2018 - 14.32

Handelsunderskuddet økte med fem prosent fra desember til januar. Det overskrider dermed analytikernes anslag. De så for seg en økning på to prosent.

En del av årsaken til økningen er at USA har eksportert mindre drivstoff og solgt færre fly, ifølge statistikken fra handelsdepartementet i Washington.

I oktober 2008 var handelsunderskuddet på 60,2 milliarder dollar. Handelsunderskuddet viser forskjellen mellom verdien på det USA selger og det landet kjøper fra utlandet. Dette underskuddet har vokst i fem måneder på rad. Eksporten i januar falt 1,3 prosent og importen var uendret.

President Donald Trump har flere ganger langet ut mot Kina og krever det han kaller en mer rettferdig handelsbalanse. Januar-tallene viser at handelen med Kina alene sto for 36 milliarder kroner av underskuddet, og at USAs handelsunderskudd med landet var det laveste siden september 2015.

Handelsgapet med Mexico gikk motsatt vei og gikk ned fra 5,4 milliarder dollar i desember til 4,1 milliarder dollar i januar.

Samtidig har det ikke vært tegn til vekst i produktiviteten i USA i fjorårets fjerde kvartal, noe som innebærer at produktiviteten var på sitt svakeste nivå på nesten to år, viser statistikk som arbeidsdepartementet i Washington la fram onsdag.

(©NTB)