Næringsliv

Stordalen-forlag får kritikk for «forfatterfisking»

Petter Stordalens forlagssatsing har bidratt til at store navn har forlatt de etablerte forlagene. Det er verken sjarmerende eller imponerende, mener Aschehoug.

Petter Stordalen. Foto: Nordic Choice Hotels.

Petter Stordalen. Foto: Nordic Choice Hotels.

Artikkel av: NTB
4. mars 2018 - 07.48

Tre av Norges største krimforfattere, Jørn Lier Horst, Tom Egeland og Tom Kristensen, har forlatt Aschehoug og Gyldendal. De har valgt å gå over til Stordalens nysatsinger, forlagene Capitana, Pilar og Gloria.

– Det Stordalen gjør, er å fiske etablerte, bestselgende forfattere fra andre forlag – det er de forlagene som har investert arbeid, tid og penger i å etablere forfatterskapene i offentligheten, skriver forfatter Håvard Syvertsen på Facebook.

Stordalen svarer

Petter Stordalen er på reise, men kommenterer kritikken i en epost til Aftenposten.

– Det var ikke overraskende at vår satsing ville utløse både engasjement og noen kritiske røster. Selv om det i begynnelsen har handlet om kjente og populære krimforfattere, har alle forlagene et ønske om å finne nye talenter og dyrke fram nye forfatterskap, skriver Stordalen, som ikke deler inntrykket av at hans inntog i forlagsbransjen har skapt dårlig stemning.

Jonas Forsang, forlegger i Pilar Forlag og en av Stordalens medeiere, mener strategien er nødvendig.

– Uten forfattere som selger, ville vi ha vært hjelpeløse mot de store forlagenes enorme maskineri, sier han til Aftenposten.

Aschehoug misfornøyd

Aschehoug, som mister Egeland og Kristensen, er også lite fornøyd med måten de nye forlagene «kupper» de store navnene på.

– Det tar tid å drive fram gode forfatterskap, det krever stor innsats å skape bestselgere. Det er rart at forlag med både kapital og gründerånd ikke velger å utvikle seirene sine selv fra begynnelsen av. Det er verken sjarmerende eller imponerende, sier forlagsdirektør Kari J. Spjeldnæs.

(©NTB)