Næringsliv

NSB til topps i kåring

Her er selskapene nordmenn mener er mest bærekraftige.

Ski stasjon. Foto: Hegnar.no

Ski stasjon. Foto: Hegnar.no

Artikkel av: Øystein Byberg
10. april 2018 - 17.09

NSB er ifølge norske forbrukere mest bærekraftig i Norge. Det viser resultatet fra Sustainable Brand Index-undersøkelsen 2018. Det er første gang NSB er med i undersøkelsen, og de kommer altså direkte inn på førsteplassen. Flytoget kaprer andreplassen.

Et flertall av nordmenn synes at NSB gjør en god eller svært god jobb med miljø- og klimaspørsmål.

– Forbrukerne har stor tillit til NSBs arbeid med bærekraft. Ikke minst når det gjelder arbeidet for et grønt skifte innen samferdselssektoren, sier Erik Elvingsson Hedén, grunnleggeren av Sustainable Brand Index, i en melding.

Fjorårets vinner Tine falt flere plasseringer og havnet i år på niendeplass. I stedet ble konkurrenten Q-Meieriene opplevd som mer bærekraftig, og de havnet totalt som nummer fem i undersøkelsen. Blant andre store selskaper i årets undersøkelse legger vi merke til Kiwi (6. plass), Tesla (7. plass) og IKEA (8. plass).

Selskapet som øker mest i anseelse innen bærekraft mellom 2017 og 2018, er Unilever, som går opp hele 26 prosentpoeng. Deretter kommer Joe & the Juice og Scandic.

Topp 10 – Sustainable Brand Index 2018

Plass

Varemerke

Bransje

1

NSB

Transport

2

Flytoget

Transport

3

Stormberg

Klær og mote

4

Rørosmeieriet

Næringsmiddel

5

Q-Meieriene

Næringsmiddel

6

Kiwi

Dagligvarebutikker

7

Tesla

Biler

8

IKEA

Møbler og interiør

9

Tine

Næringsmiddel

10

Nordic Choice Hotels

Hotell

Slik ble undersøkelsen utført

Sustainable Brand Index er Nordens største undersøkelse om bærekraft, og den har blitt gjennomført årlig siden 2011. Undersøkelsen har som mål å belyse bærekraft samt spre og øke kunnskapen om det. I 2018 har totalt cirka 40.000 respondenter blitt intervjuet i Norden. 16.600 i Sverige, 6.200 i Norge, 7.000 i Danmark og 9.600 i Finland. Målgruppen for undersøkelsene er allmennheten i alderen 16–70 år i de respektive landene. Utvalget er representativt for befolkningssammensetningen i hvert enkelt land. Intervjuene ble gjennomført fra januar til mars 2018.