Næringsliv

Historisk laksepris

Lakseprisen kan kanskje notere seg for en ny historisk rekord neste uke.

Foto: Shutterstock.

Foto: Shutterstock.

Artikkel av: Martine Holøien
18. mai 2018 - 15.21

Lakseprisen kan kanskje bikke 80 kroner neste uke, ifølge Intrafish fredag.

Rekorden lyder på 79,91 kroner (samfengtpris) og ble satt i forrige uke, melder bransjenettstedet.

- Det har skjedd at enkeltfakturaer har vært på over 100 kroner, men aldri har snittpriser på Nasdaq ligget så høyt. Der har prisene aldri vært rapportert over 95 kroner, selv for storfisken, sier adm. direktør Søren Martens i laksebørsen Fish Pool til IntraFish.

Venter korreksjon

- Slaktekvantumene er ikke påfallende lave sammenlignet med 2017. Kjøperne i Europa blir skremt når spot er så høy. Da opplever vi betydelig kontraktsinteresse, sier Martens.

Siste handel på perioden mai-desember var på 64,50 kroner.

- Det betyr at markedet ikke forventer at rekordnivået vil holde seg, og at markedet forventer at det blir korreksjon i pris, sier han.

Tøffe dager

En importør på kontinentet forteller til IntraFish at «det er tøffe dager».

- Men jeg tror ikke lakseprisen vil bikke 80 kroner i neste uke. Vi vil få en reaksjon i markedet neste uke, kanskje ikke tirsdag, men mot slutten av uka. Prisen vil begynne å bevege seg nedover. Da er vi ferdig med helligdagene i mai. Så produsentene har ikke lenger unnskyldning for å slakte mindre enn normalt, sier han.

Importøren minner om at grillsesongen med varme temperaturer nå begynner på kontinentet, og prisene vil da normalisere seg. De skal ned.

Sitter på gjerdet

De samme toner lyder fra en norsk eksportør.

- Alle forventer prisfall uti uka, kanskje ikke allerede på tirsdag, men mot slutten av uka. Markedet er veldig avventende. Noen fabler om priser over 80, men vi får ikke det i markedet. Vi har stoppet innkjøp fra oppdrettere fordi vi kjøper ikke på dette nivået, sier han.

Snittprisene IntraFish har fått oppgitt:

  • 3-4 kilo - 81,50 kroner per kilo
  • 4-5 kilo - 83,50 kroner per kilo
  • 5-6 kilo - 84-85 kroner per kilo