Næringsliv

Skremmeskudd fra NHO

Øystein Dørum og Kristin Skogen Lund advarer.

Øystein Dørum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Øystein Dørum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Artikkel av: Odd Steinar Parr
14. august 2018 - 08.18

NHO-leder Kristin Skogen Lund og sjeføkonom Øystein Dørum varsler i en fersk rapport om Norges fremtid varig lav vekst de neste 30 årene, skriver DN.

- Både Øystein og jeg tilhører en generasjon som har ridd på toppen av tidsbølgen - vi har truffet de gode tidene utrolig bra. Og de som er unge i dag, har ikke opplevd dårligere tider i det hele tatt. Da kan det være vanskelig å få aksept for at noe må endres, sier Lund.

Fremover ser NHO ifølge avisen for seg en BNP-vekst stabilt på knappe to prosent, både i Norge og hos våre viktigste handelspartnere.

- Vi har i dag en trippel utfordring: Aldrende befolkning, oljealder på hell og tendenser til at det som har gitt oss mye av vår velstandsvekst i Norge, nemlig globaliseringen, kanskje er på hell, sier Dørum.

Han mener ifølge DN at Norge, som en liten og åpen økonomi, er særlig utsatt for en handelskrig.

- Jeg tror mange av oss i det daglige ikke fullt ut evner å se koblingen mellom den betydning handelen har for verdien av våre ressurser - menneskelige, naturgitte og menneskeskapte - og vårt høye forbruks- og velferdsnivå, sier han.